Hlavní obsah

Bondovu akci z legendárního filmu Goldfinger inspiroval skutečný válečný špión

Právo, mcm

Je to jedna z nejslavnějších bondovských scén: tajný agent se vynoří z vody v potápěčském obleku a pronikne na nepřátelskou základnu, kde umístí ničivou nálož. Pak jedním tahem zipu shodí vodotěsný oblek a pod ním se objeví smokink. V něm vstoupí do baru, podívá se na hodinky a nonšalantně si zapálí cigaretu, zatímco základna za jeho zády letí do vzduchu.

Foto: Profimedia.cz

Sean Connery v klasické bondovce Goldfiner

Článek

Tato scéna není úplný výmysl tvůrců bondovek. Podobná bravurní akce se totiž odehrála nejen ve filmu Goldfinger, ale také ve skutečnosti. Jen agent se jmenoval jinak. Jak uvádí britský Sunday Telegraph, byl to Nizozemec Peter Tazelaar.

I Tazelaar se vylodil v nepromokavém obleku na pláži u lázeňského města Scheveningen. Měl za úkol dostat z okupovaného Nizozemska dva politické předáky, aby se mohli připojit k emigrační vládě v Londýně.

Aby zamaskoval svůj příchod do okupované země, využil scheveningenský hotel Palace, kde měli Němci velitelství a v němž se – jako každý pátek od května 1940 – konala bujará party. Vylodil se totiž nedaleko od něj.

Další špión, Erik Hazelhoff Roelfzema, mu na pláži pomohl z nepromokavého oděvu, pod nímž se skutečně skrýval večerní oblek. Pak ho zkropil koňakem Hennessy XO a Tazelaar mohl vyrazit k řetězu hlídek, které střežily pobřeží: tam se vydával za přiopilého účastníka německé party, což mu všichni uvěřili bez nejmenších potíží.

Po válce byl agentem CIA

Byl to začátek několikaměsíční akce, která byla pěkně divoká. Když se Tazelaar vydal na pláž podruhé, aby tam vzal vysílačky od Roelfzemy, zatklo jej gestapo. Zachránilo ho jen to, že se za něj zaručil nizozemský policista, sám účastník odboje.

Holandští odbojáři však byli brzy nato prozrazeni a Tazelaar unikl Němcům jen o vlásek. Jeho mise vlastně ztroskotala. Nepodařilo se mu totiž dopravit do ciziny ony dva politiky, kvůli nimž byl do okupované země vyslán.

Zajímavé je, že scéna s agentem ve smokinku pod potápěčským oblekem se nenachází ve stejnojmenné knižní předloze pro film Goldfinger, byla připojena teprve při jeho přípravě. Udělal to tvůrce scénáře Paul Dehn, sám bývalý vyšší důstojník výzvědné služby. Věděl zřejmě o holandské akci a vepsal ji do scénáře, aby dal filmu dramatický start.

O hlavní postavě skutečné akce se samozřejmě moc nemluvilo. Peter Tazelaar totiž ještě v 50. letech působil jako tajný agent CIA ve střední a východní Evropě. Zemřel v roce 1993. Autor jeho biografie Victor Laurentius o něm tvrdí, že „měl s Jamesem Bondem mnoho společného: uměl to skvěle se ženami a v mnoha ohledech to byl neobvyklý špión“.

Reklama

Výběr článků

Načítám