Hlavní obsah

Bojovníka za práva otců poslali do vězení za poškození obrazu královny

Londýn

Soud v londýnském Southwarku poslal na šest měsíců vězení aktivistu bojujícího za práva otců, který loni poničil obraz královny ve Westminsterském opatství. Informoval o tom server BBC. Tim Haries z hnutí Fathers4Justice nastříkla na obraz nápis Help.

Foto: Profimedia.cz

Bojovník za práva otců Tim Haries přichází k soudu

Článek

Soudce Alistair McCreath členovi organizace Fathers4Justice (Otcové za spravedlnost) udělil šestiměsíční trest vězení za „svévolné a záměrné poškození cenné věci”.

Obraz australského malíře Ralpha Hainese vznikl u příležitosti oslav 60. výročí korunovace královny a jeho hodnota se odhaduje na 160 000 liber. Oprava stála 7500 liber (asi 250 000 Kč).

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci za práva otců s transparentem, kde je poškozený obraz královny

Tim Haries chtěl svým činem upozornit na to, že soudy dávají přednost ve sporech o východu dítěte matkám.

Skupina na sebe nejrůznějšími akcemi v minulosti upozornila už několikrát. Například v roce 2004 její členové vyvolali paniku, když ve sněmovně hodili z galerie pro veřejnost červený prášek na tehdejšího premiéra Tonyho Blaira.

Loni další z otců poškodil v londýnské Národní galerii jeden z nejslavnějších britských obrazů - venkovskou scenérii od malíře Johna Constablea, když na něj nalepil fotografii svého syna, kterého mu soud nepřiřkl.

Foto: Profimedia.cz

Constableův obraz s nalepenou fotografií syna

Poslední protesty se konají pod heslem Můj syn má větší cenu než obraz.

Reklama

Výběr článků

Načítám