Hlavní obsah

Bojovnici Xenu zatkli, bránila vrtné lodi vyplout do Arktidy

Právo, Alexandr Petrželka

Sedm aktivistů Greenpeace zatkla v pondělí ráno novozélandská policie poté, co tři dny okupovali plovoucí vrtnou soupravu těžebního koncernu Shell a znemožňovali tím její vyplutí do Arktidy. Mezi aktivisty byla i herečka Lucy Lawlessová, představitelka bojovnice Xeny či krásek ze snímků Spartakus a Battlestar Galactica.

BEZ KOMENTÁŘE: Aktivisté vylezli s transparenty na padesát metrů vysokou věž

 
Článek

„Chceme zabránit firmě Shell ve vrtání v Arktidě a předejít riziku opakování ekologické katastrofy, jako byla předloňská havárie Deepwater Horizon v Mexickém zálivu,“ vysvětlil akci Nathan Argent z novozélandské sekce Greenpeace. Na výzvu světové ochranářské organizace zaslalo podle něj protestní e-maily Shellu během víkendu na 133 tisíc lidí.

Foto: Profimedia.cz

Lucy Lawlessová na lodi s vrtnou soupravou

„Vášnivě věřím, že budoucnost patří obnovitelným zdrojům - proto blokuji loď Shellu,“ oznámila na Twitteru Lawlessová. „Nemusíme naši zemi vysát do poslední kapky, když je tu elegantnější možnost přejít na čistou a udržitelnou energii.“

Foto: Nigel Marple, Reuters

Herečka Lucy Lawlessová (druhá zprava) protestuje proti vyplutí vrtné lodi do Čukotského moře.

Lawlessová se šesti kolegy v pátek pronikli na 53 metrů vysoký jeřáb lodi Noble Discoverer krátce před tím, než měla vyrazit z novozélandského přístavu Taranaki do Čukotského moře v Arktidě. Tam má v pobřežním šelfu provést na jaře tři zkušební vrty. Aktivisté vydrželi na jeřábu přes silný vítr do pondělního rána, kdy po dohodě s policií postupně slezli a nechali se zatknout.

Foto: Profimedia.cz

Lucy Lawlessová jako bojovnice Xena

„Pořád nás natáčeli, pouštěli v noci hlasitou hudbu a svítili na nás, abychom nemohli spát a byli dřív vyčerpáni,“ stěžovala si herečka na postup policie. „Dělali nám pod zadkem Guantánamo,“ řekla v narážce na kontroverzní tábor pro podezřelé z terorismu, který USA provozují na Kubě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám