Hlavní obsah

Jsme Američané, musíme mluvit o lidských právech, vysvětloval Biden Putinovi

– Ženeva • Aktualizováno

Americký prezident Joe Biden na tiskové konferenci po středečním jednání se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem v Ženevě líčil, jak šéfovi Kremlu vysvětloval, proč se Spojené státy zajímají o pošlapávání lidských práv v Rusku a opakovaně se k němu vyjadřují.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin (vlevo) si v Ženevě potřásá rukou se svým amerických protějškem Joe Bidenem.

Článek

„Řekl jsem prezidentu Putinovi, že můj program není jednat proti Rusku, ale pro Ameriku. Budeme ale i nadále nastolovat témata lidských práv, protože to nás dělá to, kým jsme,” vysvětloval Biden s tím, že právě svoboda, dodržování lidských práv a svoboda slova jsou fundamentálními hodnotami Spojených států.

Putin a Biden jednali 3,5 hodiny: Velvyslanci se vrátí na svá místa

Evropa

To je podle amerického prezidenta důvod, proč se jeho země zabývá například případem vězněného opozičního politika Alexeje Navalného. Biden podle svých slov pokládal za důležité tento svůj postoj Putinovi vysvětlit.

„Je to součást DNA našeho národa, lidská práva vždy budou na jednacím stole. Jak bych mohl být prezidentem Spojených států amerických a neozvat se proti porušování lidských práv. Narozdíl od jiných zemí včetně Ruska jsme produktem určitého ideálu. My svá práva nemáme od vlády, máme je od narození a vládě je svěřujeme,” nechal se dále slyšet Biden.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Biden a Putin jednají ve vile v ŽenevěVideo: AP

Strategická bezpečnost

Prezidenti také mluvili o návrhu, aby některé druhy klíčové infrastruktury byly mimo dosah kybernetických útoků.

Šéf Bílého domu dále hovořil i o rozhovorech o strategické spolupráci. Stejně jako před ním ruský prezident Vladimir Putin zmínil jednání o možném prodloužení dohody o omezení jaderných zbraní nebo vzniku mechanismu pro zvýšení globální bezpečnosti, které by zabránili vzniku konfliktu nedopatřením.

Biden zdůraznil, že on i Putin mají zodpovědnost za globální bezpečnost a je důležité, aby se společnými silami zasadili o bezpečnost ve světě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Biden přiletěl do Ženevy už v úterýVideo: AP

Reklama

Výběr článků

Načítám