Hlavní obsah

Berlusconiho propustili z nemocnice

– Milán • Aktualizováno
Novinky, rei

Z nemocnice svatého Rafaela v Miláně ve středu před polednem pustili italského premiéra Silvia Berlusconiho. Ministerského předsedu tam převezli v neděli, kdy ho po mítinku ve městě napadl psychicky nemocný muž.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Berlusconi odjíždí z nemocniceVideo: Reuters

 
Článek

Berlusconi měl zlomený nos, přeražené dva zuby a roztržený ret. Ještě v úterý si stěžoval také na bolesti šíje, které se ozývaly už před nedělním napadením.

Foto: Giampiero Sposito, Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi odjíždí z nemocnice.

Navíc podle serveru La Repubblica nemůže premiér pořádně jíst a v příštích 10 až 15 dnech se nezúčastní žádné veřejné akce.

Foto: Giampiero Sposito, Reuters

Přísná bezpečnostní opatření při odjezdu italského premiéra Silvia Berlusconiho z nemocnice.

Berlusconi v neděli odpoledne v Miláně po mítinku své strany utržil ránu do obličeje suvenýrem v podobě milánské katedrály. Hodil ho po něm dvaačtyřicetiletý Massimo Tartaglia, kterého zadržela policie.

Foto: Giampiero Sposito, Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi odjíždí z nemocnice.

Tartaglia čelí obvinění z úmyslného těžkého ublížení na těle a je v izolaci v milánském vězení. Hrozí mu nejméně pět let vězení. Podle dostupných informací se muž léta léčí s psychickými potížemi. Jeho právníci žádají, aby dostal psychiatrickou pomoc.

Tartagliův otec se bojí toho, že by jeho syn ve věznici mohl spáchat sebevraždu, uvedl server La Repubblica. Poprosil premiéra, aby jeho potomkovi útok odpustil a nechal ho propustit k rodině. Tartaglia se v úterý Berlusconimu omluvil a svůj čin odsoudil. 

Silvio Berlusconi
Narodil se 29. září 1936 v Miláně. Vystudoval práva. V mládí se živil příležitostnými pracemi, vystupoval také jako zpěvák. Nakonec se stal jedním z nejúspěšnějších italských podnikatelů. Vlastnil také fotbalový klub AC Milán. V roce 2008 se jeho majetek odhadoval na 11 miliard dolarů.
Od roku 1986 vedl hnutí Vzhůru, Itálie. Strana se v roce 2009 transformovala v Lidé svobody. Premiérem byl poprvé zvolen v lednu 1994, podruhé v květnu 2001 a potřetí v květnu 2008. Po demisi v roce 2006 působil také jako europoslanec.
Berlusconi je dvakrát ženatý. Z prvního manželství má dvě děti - Marinu a Piersilvia. S druhou ženou Veronicou Lariovou má dcery Barbaru a Eleonoru a syna Luigiho. V roce 2009 požádala Lariová o rozvod kvůli manželovým aférám se ženami. O svém poměru s premiérem veřejně promluvila prostitutka Patrizia D'Addariová.
Berlusconi byl nesčíslněkrát souzen kvůli podezřením z různých nezákonných financování a úplatků. Většiny obvinění byl zproštěn. V říjnu 2009 ústavní soud zrušil imunitu vysokých vládních činitelů včetně prezidenta a dva procesy byly obnoveny.
Berlusconi měl v minulosti potíže se srdce, které mu v prosinci 2006 operovali na klinice v americkém Clevelandu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám