Hlavní obsah

Berlusconi se rozešel se svým politickým partnerem

Řím

Italský premiér Silvio Berlusconi se ve čtvrtek rozešel se svým hlavním politickým spojencem Gianfrankem Finim, kterého vyzval, aby odstoupil z funkce předsedy parlamentu, protože podle něj ve vládní straně vytváří vnitřní opozici. Fini odejít odmítl a jeho blízcí sdělili, že už se necítí členy strany Lid svobody. Berlusconi přesto tvrdí, že pád jeho vlády nehrozí.

Foto: Profimedia.cz

Silvio Berlusconi si věří.

Článek

„Není tu žádné riziko, máme většinu,“ sdělil Berlusconi. Finiho 30 stoupenců sice už potvrdilo, že vytvoří v parlamentu vlastní klub, ale Berlusconi se bez nich obejde. Dosud disponoval nejen hlasy 271 poslanců, ale jeho vládu podporovalo i  59 poslanců extremistické Ligy severu a dalších 24 poslanců. Opozice má  jen 269 poslanců. Vláda však nově bude podle komentátorů muset více jednat s centristy a získávat jejich podporu.

Fini se v posledních měsících několikrát s Berlusconim střetl kvůli morálce v politice. Fini řekl, že politici, kteří stanou před soudem, by měli, odstoupit. Berlusconi byl několikrát souzen pro korupci, vždy ale byl očištěn nebo se procesy s pomocí právní kličky zastavily. Letos se dva případy opět otevřely. [celá zpráva] V březnu si ale nechal premiér schválit zákon, který mu umožňuje nepřijít k soudu, je-li zaneprázdněn. [celá zpráva]

Berlusconi obvinil Finiho z akcí, které se neslučují se stranickou linií. Fini prý organizoval uvnitř PDL "politickou opozici" a připravoval pro stranu "pomalou smrt".

Fini po schválení zákona, že premiér nemusí k soudu, má-li moc práce, založil nové politické hnutí Generace Itálie.  [celá zpráva]

Fini nabídl mír, Berlusconi odmítl

Fini přitom ještě ve čtvrtek v rozhovoru pro list Il Foglio prohlásil, že je připraven k dohodě s Berlusconim a k ukončení rostoucího nepřátelství. "Nemusíme být zrovna přátelé, ale měli bychom zůstat věrni svým politickým a volebním závazkům," řekl Fini. Berlusconi však jeho nabídku odmítl.

Berlusconi přitom formaci Lid svobody v roce 2009 zakládal právě s Finim a jeho Národní aliancí. Ta se ze svých neofašistických pozice postupně přesunula do středu a distancovala se od Mussoliniho.

Rozchod Berlusconiho s Finimi podle agentury Reuters znovu posiluje spekulace o pádu vlády, která je u moci dva roky a jejíž mandát vyprší v roce 2013.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám