Hlavní obsah

Berlusconi měl 20 let dohodu s mafií, uvádí soudní spisy

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi měl být ve spolčení s mafií. Šéfům podsvětí údajně platil milióny výměnou za svoji ochranu. Uvádějí to spisy palermského soudu týkající se případu odsouzení někdejšího senátora Marcella Dell’Utriho z Berlusconiho Strany lidu. Právě ten měl být mezi expremiérem a mafií prostředníkem.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

Třiasedmdesátiletý Dell’Utri, jehož v březnu odsoudili za spojení s mafií k sedmi letům vězení, byl podle prokuratury Berlusconiho spojkou s organizací Cosa Nostra do roku 1992. Dell’Utri obvinění popírá a proti svému odsouzení se odvolal k nejvyššímu soudu.

Trojice palermských soudců Dino Lo Forti, Daniela Trojaová a Mario Conte tvrdí, že senátor „naprosto bez pochyb“ pomohl s „nalitím miliónů eur od Berlusconiho do pokladnic mafie“.

Roli prostředníka měl hrát od roku 1974, kdy se v Miláně Berlusconi setkal s předáky organizace Cosa Nostra Gaetanem Cinàem a Stefanem Bontatem. Dell’Utri údajně schůzku domluvil. Berlusconi se s mafiánskými bossy dohodl na ochraně za miliónové platby, píše se v dokumentech. Dell’Utri měl také Berlusconimu představit mafiána Vittoria Mangana, jehož budoucí premiér přijal, aby se mu staral o stáje v domě v Arcore nedaleko Milána.

Média upozornila, že Berlusconi v případu zřejmě stíhán nebude, vzhledem k vypršení promlčecí lhůty.

I tak ho ale čeká vyšetřování ve věci údajného úplatku, který měl dát senátorovi Sergiovi De Gregoriovi za to, že v roce 2008 pomohl shodit vládu Romana Prodiho. Berlusconi byl rovněž letos v červnu shledán vinným ze styku s nezletilou a zneužitím pravomocí a v srpnu ho zase odsoudili za daňové podvody. Expremiéra kvůli tomu čeká buď rok domácího vězení, anebo veřejně prospěšné práce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám