Hlavní obsah

Benátky se brání zatopení, zkouška Mojžíšových bariér byla úspěšná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benátky

V italských Benátkách v sobotu uskutečnili první zkoušku nového systému podvodních bariér, které mají město chránit před záplavami během přílivu. Budování takzvaných Mojžíšových bariér začalo před deseti lety. Projekt ale nabral zpoždění kvůli problémům s financováním během ekonomické krize v zemi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zkouška podvodních bariér v BenátkáchVideo: Reuters

 
Článek

Benátky tvoří soustava ostrovů na mělké laguně a krom zvedání mořské hladiny je ohrožuje i skutečnost, že se kvůli klesajícímu mořskému dnu neustále propadají. To ohrožuje mimořádné architektonické památky města, které od roku 1950 zažilo deset případů záplav nad 140 centimetrů včetně ničivé katastrofy v roce 1966.

Projekt Mojžíšových bariér spočívá v systému 78 mobilních bariér uložených na mořském dně, které budou v případě zvyšující se mořské hladiny vyzdviženy vzhůru a uzavřou lagunu.

Projekt již vyšel na pět miliard eur (128 miliard Kč). Očekává se přitom, že jeho dokončení potrvá další dva roky, napsal zpravodajský server BBC.

Mnozí Benátčané byli vůči zábranám v minulosti skeptičtí - podle nich jsou příliš drahé a představují ekologické riziko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám