Hlavní obsah

Běloruský soud poslal na 14 let do vězení opozičního předáka Babaryku

ČTK, bož, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běloruský nejvyšší soud v úterý poslal na 14 let do vězení předního opozičního představitele Viktara Babaryku, kterého uznal vinným z korupce, informovaly agentury Reuters a AFP. Babaryka byl jedním z hlavních soupeřů autoritářského vládce Alexandra Lukašenka před loňskými volbami. Ten mu však stejně jako řadě dalších znemožnil kandidovat.

Foto: Ramil Nasibulin, ČTK/AP

Viktar Babaryka

Článek

Sedmapadesátiletý opoziční politik a bývalý bankéř byl v době svého zatčení považován za jednoho z nejvážnějších Lukašenkových soupeřů ve volbách. I z tohoto důvodu považují kritici obvinění proti němu za smyšlená. Trestní stíhání a věznění mu totiž znemožnilo účastnit se voleb.

Nejvyšší soud politika poslal do věznice s přísným režimem, udělil mu pokutu a zakázal mu na pět let vykonávat veřejné funkce. Uznal ho vinným z přijímání úplatku ve zvlášť velkém rozsahu a z praní špinavých peněz, napsala ruská tisková agentura Interfax.

Prokuratura pro politika žádala 15 let odnětí svobody. Fakt, že verdikt vynesl nejvyšší soud, brání Babarykovi podat odvolání, upozornila agentura AFP. Babaryka vinu nikdy nepřiznal.

Bývalého šéfa peněžního ústavu Belgasprombanka zatkly bezpečnostní složky a volební komise ho vyloučila z voleb. Babarykův právní tým před vynesením rozsudku uvedl, že obvinění jsou vykonstruovaná s cílem zmařit jeho politické ambice.

Zpravodajka OSN přirovnala Bělorusko k totalitním státům

Zahraniční

Podle oficiálních výsledků loňského klání o prezidentský úřad zvítězil opět Lukašenko, jenž východoevropské zemi vládne tvrdou rukou od roku 1994.  Evropská unie (EU) i Česko považují oznámený výsledek neuznává. Podle opozice docházelo k rozsáhlému falšování a skutečnou vítězkou je protikandidátka Svjatlana Cichanouská.

Bělorusko následně zažilo obrovskou vlnu protestů. Policie proti demonstrantům tvrdě zasáhla a desetitisíce lidí zatkla. Ochránci lidských práv hovoří o hromadném zatýkání, zastrašování a mučení protestujících.

Babaryka je jedním z řady opozičních představitelů, které bezpečnostní složky před volbami zadržely nebo kteří ze země uprchli, podotkla AFP. EU na Lukašenka a jeho spolupracovníky uvalila sankce. Lukašenko, kterého podporuje Moskva, však odmítl odstoupit.

Reklama

Související články

Bělorusko odpoví na sankce EU

Bělorusko povolalo na konzultace svého stálého představitele při Evropské unii. V pondělí to oznámilo běloruské ministerstvo zahraničí a dodalo, že zároveň...

Výběr článků

Načítám