Hlavní obsah

Bělorusko zakáže dovoz potravin ze zemí, které uvalily na zemi sankce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk/Praha

Běloruská vláda se rozhodla zavést od 1. ledna embargo na dovoz potravin ze zemí, které uvalily na Bělorusko sankce. Napsala to běloruská státní agentura BelTA s odvoláním na informaci poskytnutou v úterý tiskovou službou vlády. Opatření se bude týkat i České republiky. Mluvčí Potravinářské komory Helena Kavanová sdělila, že vývoz do Běloruska tvoří jen velmi malou část exportu potravin.

Foto: Sputnik, Reuters

Běloruský prezident Alexander Lukašenko

Článek

„Vzhledem k pokračujícím pokusům Západu vyvíjet nezákonný sankční tlak na naši zemi přijalo Bělorusko odvetná opatření. V souladu s rozhodnutím vlády se od 1. ledna 2022 zavádí potravinářské embargo na široký seznam zboží vyrobeného v zemích, které provádějí diskriminační politiku a provádějí nepřátelské akce proti naší zemi,“ citovala BelTA z poskytnutého sdělení kabinetu.

Jde o odvetu za sankce na Bělorusko, které minulý týden oznámily Evropská unie, Spojené státy, Británie a Kanada a k nimž se přidaly i některé další země. Sankce odůvodnily opakovaným porušováním lidských práv v Bělorusku a organizováním migrace do EU režimem běloruského vůdce Alexandra Lukašenka.

O odvetných krocích chystaných Lukašenkovým režimem informovalo běloruské ministerstvo zahraničí už v pondělí. Zmínilo přitom sankce vůči aerolinkám, rozšíření seznamu osob se zákazem vstupu do Běloruska a omezení dovozu blíže neurčeného zboží.

Zákaz dovozu uvedeného zboží se týká kromě Evropské unie a jejích členských států, USA, Británie a Kanady také Albánie, Černé Hory, Islandu, Norska, Severní Makedonie a Švýcarska.

Podle BelTA za prvních deset měsíců letošního roku Bělorusko z dotčených zemí dovezlo potravinářské zboží v celkové hodnotě přes 530 milionů dolarů (kolem 12 miliard korun).

Česko bude postiženo jen málo

„Bělorusko nepatří mezi země, do kterých vyvážíme zemědělské a potravinářské produkty ve větším množství,“ sdělila mluvčí Potravinářské komory ČR Kavanová. Vývoz potravin do Běloruska tvoří podle ní zhruba méně než desetinu procenta z celkového agrárního vývozu Česka podle posledních údajů za letošní rok. Dlouhodobý zájem ze strany Běloruska je o modrý mák, chmel a ječmen z Česka, doplnila.

Reklama

Výběr článků

Načítám