Hlavní obsah

Bělorusko a Lotyšsko si vyhostily velvyslance i všechen personál ambasád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělorusko v pondělí vyhostilo lotyšského velvyslance v Minsku i všechny zaměstnance ambasády kromě jedné osoby. Lotyšsko vzápětí reagovalo stejným krokem a vypovědělo běloruského velvyslance i s dalšími diplomaty. Informovaly o tom agentury BelTa a Reuters. Bělorusko vykázání lotyšských diplomatů zdůvodnilo zneuctěním státní vlajky při hokejovém mistrovství světa.

Foto: Sputnik, Reuters

Běloruský prezident Alexander Lukašenko

Článek

"Velvyslanci bylo navrženo, aby opustil Bělorusko do 24 hodin," sdělil podle BelTa běloruský ministr zahraničí Uladzimir Makej. Dodal, že veškerému diplomatickému, administrativnímu a technickému personálu bylo "navrženo" totéž s 48hodinovou lhůtou. Zůstat může jen jeden administrativně-technický pracovník, aby se staral o budovu ambasády.

Litva zakázala létat přes Bělorusko

Ekonomika

V Rize, kde se v těchto dnech koná mistrovství světa v ledním hokeji, jsou vlajky zúčastněných zemí vyvěšené v centru města. BelTa napsala, že starosta lotyšské metropole Martinš Stakis a ministr zahraničních věcí Edgars Rinkevičs v pondělí běloruskou vlajku nahradili bílo-červeno-bílým praporem. Ten se loni při protestech proti autoritářskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi stal symbolem běloruské opozice a vzdoru vůči jeho režimu.

Západ by neměl být šokován postupem Minsku, vzkázala ruská diplomacie

Evropa

"Nemůžeme ponechat podobné provokativní akce bez odpovědi," řekl k tomuto incidentu Makej agentuře BelTa.

Reklama

Výběr článků

Načítám