Hlavní obsah

Běloruská opozice ustavila radu pro předání moci. Je v ní nositelka Nobelovy ceny

Koordinační rada v Bělorusku, kterou vytvořila tamní opozice s cílem zajistit klidné předání moci z rukou režimu autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka, si zvolila sedmičlenné předsednictvo. Oznámila to ve středu ruská státní agentura TASS.

Foto: Profimedia.cz

Spisovatelka Světlana Alexijevičová.

Článek

Ve vedení zmíněné rady je mimo jiné spisovatelka Světlana Alexijevičová, která jako první Běloruska před pěti lety získala Nobelovou cenu.

Lukašenko dialog s oponenty odmítá. Koordinační radu v úterý označil za nástroj opozice k uchopení moci, tvořený bývalými činiteli a „otevřenými nacisty“, a vyhrožoval „zchlazením horkých hlav“. Ve středu navíc nařídil ministerstvu vnitra skoncovat s nepokoji v zemi a zejména v Minsku.

Nedávné prezidentské volby podle volební komise pošesté za sebou vyhrál autoritářský prezident Alexandr Lukašenko, který vládne bývalé sovětské republice od roku 1994.

Evropská unie neuznává výsledky běloruských voleb, oznámila Merkelová

Evropa

Výsledky voleb ale odmítla uznat opozice v čele s poraženou prezidentskou kandidátkou Svjatlanou Cichanouskou. Ta požádala o přepočítání hlasů a následně byla donucena k odjezdu do Litvy.

Neférovost a nelegitimitu proběhlých voleb konstatovali také zahraniční politici včetně špiček Evropské unie a českého premiéra Andreje Babiše (ANO).

Vůdkyně běloruské opozice vyzvala Evropu, aby jí pomohla převzít moc

Evropa

V reakci na výsledky voleb vyšly do ulic běloruských měst tisíce lidí, proti nimž tvrdě zasáhla policie. Nejméně tři lidé v souvislosti s protesty zemřeli, stovky utrpěly zranění a přibližně 7000 dalších osob bylo zatčeno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám