Hlavní obsah

Běloruská disidentka Kalesnikovová čelila po zadržení výhrůžkám smrtí

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Čelná představitelka běloruské opozice Maryja Kalesnikovová byla od svého pondělního zadržení vystavená výhrůžkám smrtí. Podle zpravodajského portálu Tut.by to po úterní návštěvě své mandantky ve vazební věznici řekla advokátka Kalesnikovové Ljudmila Kazaková.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Maryja Kalesnikovová (uprostřed) jde se svým otcem na běloruský vyšetřovací výbor (záběr z 9. srpna)

Článek

„Maryja se střetla s hrozbami fyzickou likvidací, které vzhledem k tomu, že byla v budově GUBOPiK (Hlavní správa pro boj s organizovaným zločinem a korupcí), nemohla vnímat jinak než jako reálné,” citoval Tut.by informaci, kterou advokátka Kazaková poskytla štábu.

Kalesnikovovou v pondělí zadrželi maskovaní lidé, zřejmě pracovníci běloruských bezpečnostních orgánů, a v noci na úterý se ji pokusili s použitím násilí dostat ven ze země spolu s dalšími dvěma disidenty Antonem Rodněnkem a Ivanem Kravcovem. Na Ukrajinu se jim však Kalesnikovovou dostat nepodařilo, protože před hranicí roztrhala svůj pas a vylezla oknem z auta, které ji mělo přes hranici převézt. Poté byla zadržena.

Dva běloruští disidenti jsou na Ukrajině, Kalesnikovová je asi zatčená

Evropa

Obhájkyně Kazaková po návštěvě ve věznici uvedla, že její mandantka se cítí dobře a má dobrou náladu. Nicméně po násilné snaze natlačit ji do auta a udržet ji v něm má na těle modřiny a bolí ji ruce.

Podle advokátky je členka prezidia koordinační rady běloruské opozice Kalesnikovová podezřelá z trestného činu „veřejného vyzývání k uchopení moci nebo k násilné změně ústavního pořádku”. Vyšetřovací výbor potvrdil, že je ve vazbě, stejně jako další člen vedení rady Maksim Znak, kterého maskovaní pracovníci bezpečnosti zatkli ve středu.

Lukašenko rozprášil opozici. Nositelku Nobelovy ceny chrání velvyslanci včetně českého

Evropa

Štáb vězněného opozičního politika Viktara Babariky, v jehož volebním štábu Kalesnikovová pracovala, než mu zakázaly úřady kandidovat ve volbách, sdělil, že Kalesnikovová svou situaci považuje za únos a hodlá podat trestní oznámení

Na svobodě už zůstává poslední člen opoziční koordinační rady, která se snažila zajistit předání moci, jen nositelka Nobelovy ceny za literaturu Světlana Alexijevičová. Vzhledem ke svému věku se ale spisovatelka do činnosti předsednictva aktivně nezapojuje.

I na její byt však ve středu tloukli maskovaní muži a ona potom sezvala diplomaty, aby k ní přijeli. Byl mezi nimi i český velvyslanec Tomáš Pernický.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám