Hlavní obsah

Belgie - Sýrie - Řecko - Paříž. Organizátor masakru pendloval po Evropě bez povšimnutí

Bezpečnostní služby ho měly v hledáčku, přesto se strůjce útoků v Paříži Abdelhamíd Abaaoud bez povšimnutí opakovaně prošel Evropou. Z dostupných zpráv vyplývá, že se po odchodu do války v Sýrii dvakrát do Evropy vrátil, aby zde organizoval džihádisty. Nakonec řídil teroristy přímo v Paříži, když si tajné služby myslely, že je zpátky v Sýrii.

Foto: Reuters

Abdelhamíd Abaaoud

Článek

„Abaaoudova schopnost pohybovat se mezi Evropou a Sýrií z něj učinila ztělesnění největších slabin a nejhorších obav Evropy,“ napsal britský list The Guardian.

Sedmadvacetiletého Belgičana marockého původu nakonec zlikvidovalo komando v bytě na pařížském předměstí Saint-Denis. Francouze na stopu navedl tip od marocké tajné služby.

Nyní vyšlo najevo, že se Abaaoud v době útoků pohyboval po Paříži. Minulý pátek ho v 22:14 hodin zachytila kamera ve stanici metra Croix de Chavaux na předměstí Montreuil nedaleko místa, kde se našlo jedno z aut teroristů. V tu chvíli už se odpálila trojice džihádistů u stadiónu Stade de France, ale stále pokračovala střelba v hudebním divadle Bataclan.

Tam a zase zpátky

Abaaoud odešel ze svého bydliště v bruselské čtvrti Molenbeek na konci roku 2013 a zamířil přes Německo do Sýrie. V lednu 2014 nastoupil na mezinárodním letišti Kolín/Bonn do letadla směřujícího do Istanbulu. Odtud se vydal k hranici, kterou stejně jako tisíce dalších islamistů pravděpodobně překročil u města Gaziantep.

Z března toho roku pocházejí záběry, na nichž usměvavý Abaaoud, který si přisvojil válečnické jméno Belgičan Umar, sedí v pick-upu, který za sebou vleče hromadu mrtvých těl. Už tehdy se také zapojil do snah vyslat džihádisty na evropskou půdu, k čemuž IS zřídil zvláštní oddělení známé pod zkratkou EMNI. Podle Guardianu v jeho jednotce zřejmě působil i Francouz arabského původu Mehdi Nemmouche, který pak v květnu zastřelil návštěvníky židovského muzea v Bruselu.

Má se za to, že Abaaoud se do Evropy vrátil na konci loňského roku ve společnosti dvou dalších radikálů. Není jasné, jak se do Belgie dostali. Abaaoud se později chlubil v magazínu Islámského státu Dabiq, že operoval belgické bezpečnosti pod nosem, ale zároveň přiznával, že cesta do Belgie byla komplikovaná. „Během cesty jsme čelili množství překážek. Celé měsíce jsme se snažili nalézt cestu do Evropy,“ uvedl.

Abaaoud s velkou pravděpodobností cestoval na pas nějakého zabitého vojáka syrské armády, anebo na pas jiného bojovníka Islámského státu. IS totiž džihádistům ve svých řadách pasy odebírá a může s nimi volně disponovat. Abaaoud tedy mohl cestovat na evropský pas pod jménem člověka, jemuž se podobal.

Za pár dní byl v Řecku

Na jeho stopu belgická policie narazila, když v polovině ledna odhalila plán útoku na policejní stanici. Dvojici islamistů pak policie zabila v jejich úkrytu ve městě Verviers. Podle dostupných informací buňku řídil Abaaoud, jenže už z Řecka. Pokyny jim uděloval přes mobil. Při následném zátahu v Řecku se sice podařilo dopadnout dalšího člena skupiny, ale Abaaoud byl zase pryč.

Když pak na jaře vyšel rozhovor s ním v magazínu Dabiq, domnívala se bezpečnost, že je zpátky v Sýrii. Tyto domněnky se vynořovaly ještě po pátečním masakru v Paříži. Spekulace utnul až zátah v Saint-Denis a potvrzení, že jedno z rozcupovaných těl bylo Abaaoudovo, jenž byl evidentně vyslán, aby na teroristy osobně dohlédl.

Zřejmě přitom nebyl jediný, kdo bez problémů opustil Sýrii a přešel celou Evropu. U jednoho z atentátníků se našel falešný syrský pas naznačující, že jeho držitel přešel jako uprchlík v rychlém sledu přes osm evropských států od Řecka po Francii. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Strůjce teroru v Paříži je po smrti

Strůjce teroristických útoků v Paříži Abdelhamíd Abaaoud je po smrti. Byl zabit při razii na severním předměstí Saint-Denis. Listu The Washington Post to řekli...

Výběr článků

Načítám