Hlavní obsah

Belgický pedofilní vrah Dutroux může podstoupit psychiatrická vyšetření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Odsouzený pedofilní vrah Marc Dutroux smí podstoupit sérii psychiatrických vyšetření, na jejichž základě by jeho právníci mohli požádat o jeho podmínečné propuštění. Vyšetření v pondělí povolil belgický soud, podle jehož verdiktu musí panel tří psychiatrů závěrečnou zprávu dodat nejpozději 11. května příštího roku. Dvaašedesátiletý Dutroux byl v roce 2004 odsouzen na doživotí za únos, mučení a znásilnění šesti dívek a za smrt čtyř z nich.

Foto: ČTK/BELGA

Marc Dutroux

Článek

Žádost o nový psychiatrický posudek se projednával 17. října při zvláštním zasedání soudu ve věznici Nivelles, kde si Dutroux odpykává trest. Prokuratura už tehdy uvedla, že proti vyšetření nic nenamítá.

Rodiče obětí zneklidněni: vrah dětí Dutroux může být volný

Zahraniční

Nový psychiatrický posudek je nutný k tomu, aby Dutrouxův advokát Bruno Dayez, který případ převzal v roce 2016, mohl případně požádat o podmínečné propuštění.

Existuje nebezpečí recidivy?

Experti budou muset posoudit, zda u pedofilního vraha existuje nebezpečí recidivy, což je jedno z klíčových kritérií pro rozhodování soudu. Psychiatři Dutrouxe vyšetřili naposledy před 15 lety během soudního přelíčení a došli tehdy k závěru, že je to psychopatická osobnost a narcista se sklony k perverzi.

Odsouzenci na doživotí bývají v Belgii zpravidla propouštěni po 30 letech. Tato lhůta v Dutrouxově případě uplyne v roce 2026.

Dutroux byl dopaden v roce 1996 a porota jej v červnu 2004 shledala vinným z toho, že v letech 1995 a 1996 unesl, věznil a sexuálně zneužíval šest dívek. Čtyři z nich týrání nepřežily – dvě osmileté zemřely hladem a žízní během Dutrouxova přechodného uvěznění a dvě dospívající dívky jejich únosce zavraždil.

Soud již v roce 2013 odmítl Dutrouxovu žádost o propuštění do domácího vězení. Podle něj hrozilo, že by znovu páchal zločiny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám