Hlavní obsah

Belgický „jáhen smrti” dostal za pět vražd 27 let. Tvrdil, že dělal eutanazii

Bruggy

Trest 27 let vězení za pětinásobnou vraždu dostal ve čtvrtek u soudu v belgických Bruggách 61letý Ivo Poppe. Mezi oběťmi římskokatolického jáhna a bývalého ošetřovatele byla i jeho vlastní matka. Muž se hájil tím, že obětem vstříkl do žil vzduch, aby ukončil jejich utrpení.

Ivo Poppe u soudu v Bruggách

Článek

Poppe přezdívaný médii „jáhen smrti” byl obžalován z deseti vražd, nakonec dostal trest za pět z nich, byť jeho obětí bylo možná víc. Před soudem v Bruggách přiznal, že zabil deset až dvacet lidí, většinou stříknutím vzduchu do žil.

Soud ho nakonec uznal vinným z vraždy matky, otčíma, dvou prastrýců a pacienta na klinice, kde pracoval.

Muž zabíjel po celý svůj dospělý život. „Prvního činu se dopustil ve 22 letech, když udusil prastrýce polštářem,“ řekl jeden ze žalobců agentuře Belga.

Obhajoba se zpočátku snažila tvrdit, že muž je stíhán neprávem, protože prostě kolem něj jen docházelo k mnoha vraždám, později Poppe tvrdil, že šlo o eutanazii. Muž líčil, že většina jeho obětí byli staří lidé na konci života, kteří trpěli bolestmi nebo měli psychické problémy.

Soud mu neuvěřil. Třeba jeho matka sice měla deprese, ovšem rozhodně nebyla v ohrožení života.

Ještě před legalizací eutanazie

Belgie legalizovala eutanazii v roce 2002, tedy až poté, co Poppe zabil většinu svých obětí. Navíc se eutanazie musí provádět za přesně stanovených podmínek, poznamenal list Vanguard.

Vyšetřovatelům navíc Poppe řekl, že většinu vražd spáchal ve stresu, když se renovoval jeho dům a žena byla nemocná. Žaloba uvedla, že si „jasně užíval své moci nad životem a smrtí“. Podezřívá ho, že zabil dokonce až 50 lidí.

Poppe, který byl ženatý a měl tři děti, byl zadržen v roce 2014, když se úřady dozvěděly, že se svěřil svému psychiatrovi, „že sám provedl eutanazii tuctu osob“ na klinice v Meninu u hranice s Francií. Tam pracoval v osmdesátých a devadesátých letech, ale pokračoval v tom i později, kdy tam chodil na pastorační návštěvy až do roku 2011, kdy se stal jáhnem.

Jeho obhájci namítali, že trest je příliš vysoký, protože muž trpí rakovinou a bude potřebovat operaci. „Mít rakovinu je hrozné, ale mít rakovinu ve vězení je noční můra,“ řekl jeden z obhájců.

Reklama

Výběr článků

Načítám