Hlavní obsah

BBC v historickém dokumentu zakryla nahé pralidi smyšlenými oděvy

Britská veřejnoprávní stanice BBC musí vysvětlovat další problém. V dokumentárním filmu Andrew Marr’s History of the World zamaskovala naše pravěké předky, kteří běžně chodili nazí, kožešinami, jejichž podobu si vymyslela. Jejich oděvy tak nemají s historií nic společného. Podle britských naturistů tak stanice falšuje historii jen proto, aby se její diváci necítili pohoršeni.

Foto: repro BBC

Záběr z dokumentu BBC Andrew Marr’s History of the World

Článek

Dokument popisoval migrace kmenů z Afriky, Austrálie či Karibské oblasti. Oblečení herců ale nebylo autentické. Vymyslela ho BBC, což sama přiznala.  Jako důvod stanice uvedla "citlivost k širšímu publiku ve světě". Lze totiž předpokládat, že by s nahými herci narazila v zámoří, kam by chtěla pořad prodávat.

Mluvčí BBC Paul Kettle řekl, že stanice se "omlouvá za kompromisy, které musela v produkci pořadu udělat".

Překrucují historii kvůli něčí útlocitnosti, tvrdí naturisté

Spolek britských naturistů (BN) podal stížnost rovnou britskému parlamentu. Jakkoliv se její obsah může na první pohled zdát jako malicherný, jeden argument může mít váhu. Naturisté totiž připomínají, že lidé neplatí koncesionářské poplatky proto, aby televize natáčela pořady, jež manipulují s historií. Uvádějí například, že Afričané si v době, o níž dokument pojednával, rozhodně neoblékali bikiny ani spodní prádlo.

Mluvčí naturistů Malcolm Boura prohlásil, že je "ohromující, jak BBC, kdysi hrdá bašta novinářské cti, obětuje svou pověst komerčním zájmům".

Kolumbovy cesty ukázaly, že obyvatelé karibských oblastí chodili nazí. Neoblékali si kalhoty ani šaty. Totéž platí o původních obyvatelích Austrálie, jež cenzoři oblékli do bederních roušek.

"Je to samozřejmě pravda, ve skutečnosti by měli být domorodci ve scénách v prvních dílech seriálu nazí," připustil Kettle. Podle něj ale tvůrci pořadu museli vzít v úvahu "vnímavost" některých diváků.

Podle naturistů je to výmluva. "BBC podporuje přístup, který prokazatelně vážně poškozuje zejména děti a mladé lidi," tvrdí Boura.

Reklama

Výběr článků

Načítám