Hlavní obsah

Bavorský sněm drtí skandál, politici platili své příbuzné ze státních peněz

DPA, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř polovina poslanců napříč politickým spektrem zaměstnávala přes zákaz za státní peníze své příbuzné. Seznam 79 z celkem 187 poslanců bavorského zemského sněmu, kteří po roce 2000 zaměstnávali blízké příbuzné a vypláceli jim státní peníze, zveřejnila předsedkyně sněmu Barbara Stammová (CSU). Podle týdeníku Focus šlo dokonce o 90 poslanců.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Premiér Horst Seehofer nařídil, že členové jeho vlády musí peníze vrátit.

Článek

Převážně jde o členy CSU, která v Bavorsku vládne už desítky let a je rovněž součástí vládní koalice kancléřky Angely Merkelové. V několika případech jde i o poslance SPD. Mezi těmi, kdo po léta využívali peněz daňových poplatníků k odměnám pro příbuzné, jsou i někteří členové zemské vlády Horsta See­hofera (CSU).

Od roku 2000 je v Bavorsku poslancům zakázáno zaměstnávat příbuzné za peníze daňových poplatníků. Pro již tehdy existující případy bylo stanoveno přechodné období, což využívali převážně poslanci CSU, kteří si tuto lhůtu stále prodlužovali.

Šéfka sněmu Barbara Stammová (CSU) prohlásila, že tak dlouhé „přechodné období, jak si to někteří poslanci vyložili, není veřejnost ochotna tolerovat“.

Když skandál minulý týden propukl naplno, zmizel premiér Seehofer v domovském Ingolstadtu. Odtud pak podle německých médií na dálku nařídil, že členové jeho vlády musí peníze vrátit, jinak „nebudou po letošních zářijových zemských volbách potřební“. Všichni okamžitě poslechli. I tak ale visí politický osud řady z nich na vlásku.

První obětí „skandálu rodinného gangu“ se už ostatně podle Focusu stal šéf frakce poslanců CSU ve sněmu Georg Schmid. Ten 23 let zaměstnával za státní peníze manželku, měsíčně jí proplácel až 6500 eur (168 tisíc Kč) hrubého. Už byl nucen odstoupit ze všech funkcí.

Stát platil i teenagery

Ohroženi mohou být i ministr kultury Ludwig Spaenle, který od roku 2008 manželce vyplatil ze státního 34 tisíc eur, šéf resortu zemědělství Helmut Brunner, jenž zaměstnával podle listu Süddeutsche Zeitung (SZ) nejen manželku, ale i její sestru a neteř.

Ministryně spravedlnosti a místopředsedkyně CSU Beate Merková své sestře vyplácela měsíčně běžně mezi 360 až 1850 eury, ale někdy výplaty překročily i 3000 eur – prý podle odvedené práce, kterou vykonávala po dobu těhotenství jedné sekretářky. Odhaduje se, že celkem sestře přilepšila čtyřiceti tisíci eur.

Státní tajemník na vnitru Gerhard Eck odměňoval manželku za vedení poslanecké kanceláře ze státního skromněji – vždy jen několika stovkami eur. Jeho kolega na kultuře Bernd Sibler zaměstnával do roku 2007 ještě jako poslanec svou choť za 520 eur čistého.

Státní tajemník na financích Franz Pschierer „měl k ruce“ manželku, celkem „to mohlo dělat“ kolem 42 tisíc eur. Expředseda rozpočtového výboru sněmu Georg Winter dával vydělat jak manželce, tak dokonce svým synům-teenagerům za to, že mu „hlídali internet a mobil“.

Pod palbou médií musela i zástupkyně generálního tajemníka CSU Dorothee Bärová přiznat, že jako poslankyně Spolkového sněmu zaměstnávala několik let do sňatku svého muže.

Navíc šéfka její kanceláře v Mnichově Franziska Ferberová je placena jak z partajních peněz, tak z poslaneckého paušálu. Důvod? Dříve pracovala v soukromém sektoru a plat z CSU, který činí 2700 eur, byl pro ni málo.

Expert na politické strany Martin Morlok to v týdeníku Der Spiegel označil za „nepřípustné, protože poslanci mají s paušálem pro spolupracovníky plnit roli ve státním systému, a ne financovat politickou stranu“.

„Těžká vládní krize“

Předvolební lídr opoziční SPD a mnichovský starosta Christian Ude označil celý skandál za „těžkou vládní krizi, při níž by měly padat hlavy členů vlády“. Žádal nástup nezávislého vyšetřovatele k objasnění celé aféry tím spíš, že 15. září se konají zemské volby a voliči by měli vědět, „jak si počínají politici CSU, kteří považují Bavorsko za svou kořist“.

Tři čtvrtiny tázaných Němců odmítají, aby poslanci zaměstnávali příbuzné. A i když se zmínění politici v Bavorsku nedopustili trestného činu, jde podle expertů o útok na morálku a slušnost.

Podle komentáře SZ by peníze inkasované příbuznými měli vrátit státu ti, kdo je v rozporu s dobrými mravy a pozdějším nařízením zaměstnali.

Reklama

Výběr článků

Načítám