Hlavní obsah

Bavorsko sveřepě lpí na hraničních kontrolách

Právo, DPA, vpl, ARD

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann trvá na prodloužení hraničních kontrol mezi Německem a Rakouskem i po letošním listopadu. Podle něj nejsou vnější hranice Německa dostatečně chráněné.

Foto: Profimedia.cz

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann

Článek

„Potřebujeme naléhavě hraniční kontroly především z migračních a bezpečnostně-politických důvodů, naše vnější hranice nejsou ještě dostatečně chráněné,“ řekl Herrmann agentuře DPA.

Podle Herrmanna spolková policie loni na hranici s Rakouskem nevpustila do Německa přes šest tisíc lidí, kteří chtěli do země přicestovat nelegálně. Podobně se trend jeví i letos.

„Ukončení hraničních kontrol by mohlo být nesprávně chápáno jako ‚otevření hranic‘ a mohlo by tak zvýšit migrační tlak,“ upozornil ministr. „Ze zvýšení bezpečnosti prostřednictvím hraničních kontrol mají prospěch nejen obyvatelé Bavorska, ale celého Německa,“ dodal.

SRN kontroluje více než 800 kilometrů dlouhé hranice s Rakouskem s desítkami přechodů od podzimu 2015 poté, kdy se na cestu z Řecka do západní Evropy vydaly tzv. balkánskou trasou statisíce utečenců a migrantů.

Salvini: Naše zákony ubráníme referendy

Matteo Salvini, šéf italské opoziční protiimigrační strany Liga a někdejší ministr vnitra, dal na srozuměnou, že je připraven vyvolat sérii referend, pokud nová vláda bude chtít oslabit, nebo dokonce zrušit opatření, jež zavedl v čele vnitra proti migrantům připlouvajícím z Libye.

„Zabráníme tomu, aby se zneplatnily zákony zakazující vplutí lodí s migranty do italských přístavů. Pokud bude chtít nová vláda tyto první normy zrušit, narazí na referendum,“ řekl Salvini podle televize ARD v neděli na shromáždění svých příznivců ve městě Pontida.

Pro uspořádání všelidového hlasování je třeba získat půl milionu podpisů. „Pro obhajobu nedotknutelnosti našich hranic obstaráme nejspíš pět milionů podpisů,“ dodal.

Salvini se snaží posílit svou voličskou základnu poté, co předminulý týden zasedla nová koaliční vláda protestního Hnutí pěti hvězd (M5S) a dosud opoziční středolevé Demokratické strany. V srpnu hrál vabank, když vypověděl spolupráci s M5S a z koalice vystoupil ve snaze vyvolat předčasné volby a těžit z vysoké podpory Ligy v průzkumech.

Reklama

Výběr článků

Načítám