Hlavní obsah

Bavorsko chce zavést povinné testování pendlerů z Česka a Rakouska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Bavorsko chce zavést povinné testování lidí, kteří do země přijíždějí za prací z rizikových oblastí v zahraničí. V zemském sněmu to ve středu oznámil bavorský premiér Markus Söder. Opatření, které má podle bavorského premiéra zabránit uzavření hranic, se podle agentury DPA dotkne především pendlerů z Česka a Rakouska.

Foto: David W Cerny, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Naším cílem je, aby hranice zůstaly otevřené," zdůraznil Söder. „Kdo chce ale udržet otevřené hranice, musí se postarat o více bezpečnosti,” dodal.

Negativní test na koronavirus bude muset při vstupu do Bavorska předkládat každý zahraniční pracovník, který v uplynulých 14 dnech pobýval v některé z rizikových oblastí.

Německý Institut Roberta Kocha (RKI) zařadil Česko na seznam rizikových oblastí již 25. září. Ze čtyř rakouských spolkových zemí, které s Bavorskem sousedí, považuje RKI nyní za rizikové dvě: Tyrolsko a Vorarlbersko.

Opatření v ohniscích nákazy

Söder ve středu v projevu k vývoji epidemie v Bavorsku rovněž uvedl, že hodlá zavést v ohniscích nákazy nové restrikce. V oblastech, které budou mít více než 100 nakažených na 100 tisíc obyvatel za sedm dní, bude omezený počet účastníků na akcích na 50 a restaurace a hospody se budou zavírat ve 21.00.

Výjimky z omezeného počtu účastníků budou platit jen pro bohoslužby a demonstrace.

Za nenošení roušky téměř 7000 pokuta. Bavorsko chce přitvrdit v boji s koronavirem

Koronavirus

V Bavorsku v poslední době stále více okresů překračuje symbolickou hranici 50 případů nákazy na 100 tisíc obyvatel za sedm dní. Osm měst a venkovských okresů je nyní podle premiéra už nad hranicí 100 případů. Jsou mezi nimi například Mnichov, Augsburg, Schweinfurt či Weiden.

Nejhorší je ale nyní situace v okresu Berchtesgadener Land, který má 262,4 případu na 100 tisíc za sedm dní. V tomto okrese na jihovýchodě Bavorska začala v úterý platit 14denní karanténa. S trasováním tu nyní pomáhají i zdravotníci bundeswehru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám