Hlavní obsah

Barcelonou pochodovaly desetitisíce lidí za jednotné Španělsko

Barcelona

V Barceloně v neděli protestovaly desetitisíce lidí proti katalánskému separatismu. Podle organizátorů se pochodu zúčastnilo 400 tisíc lidí, policie však hovoří jen o 80 tisících. Zastánci jednotného Španělska mávali národními i katalánskými vlajkami a podle agentury AP vyzývali k ukončení nejhlubší politické krize, jaká region v posledních desetiletích zasáhla. Příslušníci opačného tábora demonstrovali už v sobotu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Desetitisíce lidí protestují v BarceloněVideo: Reuters

 
Článek

„My jsme také Katalánci, zastavte toto šílenství!” stálo na jednom z transparentů.

Průzkumy a volební výsledky z minulých let ukazují, že obyvatelé Katalánska jsou v otázce nezávislosti rozděleni na zhruba stejně velké tábory.

„Cítíme nutnost volat, že Katalánsko je součástí Španělska,” citovala AP 52letého řidiče kamionu, který se nedělního pochodu účastnil. „Snaží se, aby to vypadalo, že Katalánsko není Španělsko, ale to není pravda. Ani v minulosti, ani v současnosti, ani v plánech, které máme pro budoucnost,” dodal.

Třásli si rukama s policisty

Podle španělských médií si někteří z protestujících podávali ruce s přítomnými policisty a děkovali jim. Při střetech demonstrantů s bezpečnostními složkami při akcích katalánských separatistů v posledních týdnech utrpělo zranění na 500 lidí. Téměř polovina z nich byli policisté.

Při protestech v Katalánsku bylo 182 zraněných, 83 zatčených

Evropa

V Katalánsku vypukly nepokoje v polovině října, kdy španělský nejvyšší soud uložil vysoké tresty vězení katalánským politikům za uspořádání neústavního referenda o nezávislosti regionu z roku 2017.

Soud tvrdě potrestal katalánské politiky za referendum, vicepremiér dostal 13 let

Evropa

V sobotu ve městě pochodovaly podle policie na 350 tisíc Katalánců, kteří vša požadovali především propuštění odsouzených vůdců separatistického hnutí a volali také po druhém referendu. Protest byl zpočátku pokojný, později však došlo ke střetům s policií.

Drtivá většina z téměř tisícovky katalánských starostů v sobotu vyzvala centrální vládu v Madridu, aby regionu na severovýchodě Španělska přiznala právo na sebeurčení.

Odpůrci autonomie se dříve moc neprojevovali

Zatímco zastánci samostatnosti Katalánska v minulých letech pořádali obrovské manifestace, odpůrci autonomie se většinou příliš neprojevovali. Naposledy uspořádali mohutný pochod před dvěma lety v době kolem výročí referenda o osamostatnění.

Protesty v Barceloně rozháněla policie obušky a gumovými projektily

Evropa

Průzkumy a volební výsledky z minulých let ukazují, že obyvatelé Katalánska jsou v otázce nezávislosti rozděleni na zhruba stejně velké tábory. Zastánci státní jednoty tvrdí, že otázka autonomie zcela ovládla regionální politiku, a že rozděluje přátele i rodiny.

Všechny hlavní španělské strany, včetně vládních socialistů, opakovaně osamostatnění regionu odmítají. Budoucnost Katalánska je jednou z ústředních otázek nadcházejících předčasných parlamentních voleb plánovaných na 10. listopadu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám