Hlavní obsah

Bank of England se chystá na rozpad eurozóny, podle Camerona aktuálně hrozí

Novinky,
Londýn

Bank of England ve středu přiznala, že se připravuje na možný rozpad eurozóny. Krátce poté unikly výroky britského premiéra Davida Camerona, které má o eurozóně oficiálně přednést ve čtvrtek. Bude varovat, že eurozóna je na křižovatce, a pokud nebude jednotná, hrozí jí rozpad, který by mohl vyvrcholit deset let dlouhou recesí, uvedly agentura Reuters a deník Daily Mail.

Foto: Dan Kitwood/Pool , Reuters

Britský premiér David Cameron

Článek

„Eurozóna je na křižovatce - buď se zvedne, nebo ji čeká případný rozpad,“ zazní v Cameronově projevu, kde bude také obhajovat škrty. Projev zazní den poté, co guvernér Bank of England sir Mervyn King řekl, že se blok „jednotné měny trhá bez jasného řešení“.

Anglická banka ve středu uvedla, že se připravuje na možnost rozpadu eurozóny a zaměřuje se na to, co by banky měly udělat, aby se ochránily před následky rozpadu eurozóny.

Varovná slova Cameronova

„Buď bude mít Evropa silnou a úspěšnou eurozónu s efektivním eurovalem, dobře regulované a kapitálově zajištěné banky, systém rozložení zátěží a dobrou monetární politiku, nebo máme neprozkoumané teritorium, které představuje vysoké riziko pro každého,“ stojí v Cameronově projevu, kde je kritický k zemím eurozóny: „Pokud země eurozóny nebudou souhlasit s mnohem koordinovanější ekonomickou politikou, kdy Německo a další bohaté země budou připraveny se postavit za země v potížích, jako je Řecko, pak je jednotná měna odsouzena k zániku."

Přestože je Cameron odpůrcem eura, v projevu stojí: „Jak jsem neustále říkal, v zájmu Británie je, aby eurozóna vyřešila své problémy. Ale bez ohledu na to, která cesta se vybere, jsem připraven udělat vše potřebné, abych ochránil tuto zemi a zabezpečil náš ekonomický a finanční systém.“

Míní dále hájit sedmiletý plán úspor, který je podle něj jedinou šancí, jak udržet Británii v bezpečí.

Odchod Řecka by byl jako armageddon

"Tlak na Španělsko, Portugalsko, dokonce i na Itálii a možná i na Irsko by byl obrovský," řekl ředitel Ústavu pro mezinárodní finance (IIF) Charles Dallara k dopadům odchodu Řecka z eurozóny. "Nechci ani počítat náklady, které by Evropa měla, kdyby se snažila o stabilizaci v případě, že Řecko odejde. Byly by ale značné," dodal. Rozsahem by prý škody bylo možné označit za něco mezi katastrofou a armageddonem.

Podle Dallary neexistuje žádný plán organizovaného odchodu Řecka z eurozóny. Měl by se podle něj aktualizovat současný záchranný plán. Měl by se posunout termín pro splnění fiskálních cílů o rok až 18 měsíců. To by Evropu stálo dalších šest až deset miliard eur (153 až 250 miliard Kč). Dallara doporučuje snížit tempo rozpočtových reforem i ve Španělsku a Portugalsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám