Hlavní obsah

Bank of England pomáhala nacistům prodat zlato ukradené Československu

Na prodeji zlata, které nacisté zabavili státní bance po rozbití Československa v roce 1939, se aktivně podílela i britská centrální banka Bank of England. Plyne to z dokumentů, které peněžní ústav zveřejnil. Nacisté následně použili utržené peníze na financování válečných operací.

Foto: Bank of England

Úryvek z dokumentu zveřejněného britskou centrální bankou

Článek

Jak ve středu napsal list The Financial Times, britská centrální banka zlato prodávala jménem Německé říšské banky, která ho měla z Národní banky československé.

Podle zveřejněných materiálů bylo v březnu 1939 zlato, které mělo tehdy hodnotu 5,6 miliónu liber, přesunuto z účtu Národní banky československé do basilejské Banky pro mezinárodní vypořádání (BIS) na účet vedený jménem Německé říšské banky. BIS sloužila a dodnes slouží jako banka pro centrální banky.

Na souhlas vlády ústav nečekal

Dlouho po válce se následně řešilo jen skandální chování právě BIS a role britské centrální banky se nijak významně nezmiňovala. Jenže Bank of England prý tehdy hrála jednu z hlavních rolí – Bance pro mezinárodní vypořádání totiž zrovna předsedala. A většina zlata, které spravovala BIS, byla uschována v podzemních sejfech v londýnském sídle Bank of England. Že má britská banka toto zlato, vyvolalo pobouření v médiích v květnu 1939. Následně banka zlato jménem nacistů prodala, a to bez toho, že by počkala na souhlas britské vlády.

„Došlo k další transakci zlata 1. června (1939), kdy bylo prodáno zlato v hodnotě 440 tisíc liber a do New Yorku bylo lodí posláno zlato za 420 000 liber z účtu číslo 19 BIS. Šlo o zlato, které do Londýna přepravila Německá říšská banka,“ píše se ve zveřejněném dokumentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám