Hlavní obsah

Babiš žádá Maďary o zapůjčení dalších 200 tisíc dávek vakcíny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lublaň

Premiér Andrej Babiš požádal maďarského ministra zahraničí Pétera Szijjártóa o zápůjčku dalších 200 tisíc dávek vakcín proti covidu-19. Maďarsko už dříve České republice půjčilo zhruba 140 tisíc dávek. Babiš to v pátek řekl novinářům po schůzce premiérů zemí visegrádské čtyřky (V4 – ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko) a Slovinska v Lublani.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

Šéf maďarské diplomacie už Babišovi dvakrát v Praze předal vakcíny od společností Pfizer/BioNTech, celkem šlo o 140 950 dávek. Česko by je mělo vrátit do konce roku.

Vakcíny v dubnu České republice slíbily Slovinsko, Rakousko a Maďarsko. Na jejich přeposlání se země domluvily poté, co Praha nesouhlasila s kompromisem o rozdělení dodatečných deseti milionů dávek v Evropské unii. Česko kvůli tomu dostalo méně vakcíny, než kdyby s kompromisem vyslovilo souhlas. Podle Babiše byly všechny přísliby splněny.

Babiš převzal 100 tisíc dávek vakcíny z Maďarska, Česko je bude vracet nejspíš ještě letos

Domácí

Úřad vlády dříve v tiskové zprávě uvedl, že kromě standardních dodávek očkovacích látek na základě smluv uzavřených s výrobci prostřednictvím EU Česko dosud získalo téměř 300 tisíc dávek vakcín. Slovinsko a Rakousko je zapůjčily, Izrael, Srbsko a Slovensko darovaly.

Zdravotníci v České republice od prosincového začátku očkování aplikovali ke čtvrtečnímu večeru 8 796 093 dávek vakcíny proti koronaviru, ukončené očkování má přes 3,7 milionu lidí. Ve čtvrtek zdravotníci naočkovali téměř 91 tisíc lidí, což je o 19 tisíc méně než před týdnem.

Reklama

Výběr článků

Načítám