Hlavní obsah

Atentátník z Hanau, který postřílel devět lidí, prošel bojovými tréninky na Slovensku

Atentátník, který v německém Hanau postřílel v únoru devět lidí, prošel loni nejméně dvěma bojovými tréninky u jedné soukromé bezpečnostní firmy na Slovensku. Informoval o tom německé zpravodajský magazín Der Spiegel.

Foto: Reuters

Terorista z Hanau Tobias R.

Článek

Podle Spiegelu Tobias Rathjen výcviky absolvoval v červenci a září a za instruktory měl bývalé vojáky a příslušníky jednotek speciálního nasazení. Vyšetřovatelé informace potvrdili také agentuře DPA, ale další podrobnosti ke slovenským pobytům pachatele německá média nepřinesla.

Deset obětí střelby v Německu, pachatel je po smrti

Zahraniční

Třiačtyřicetiletý Rathjen 19. února v hesenském městě Hanau zastřelil devět lidí. Později byl on a jeho 72letá matka nalezeni mrtví v jejich bytě. Šlo o jeden z nejhorších rasistických útoků v Německu od 2. světové války.

Před činem atentátník na internetu zveřejnil pamflety a videa s rasistickými názory a teoriemi spiknutí. Kdo není rasově čistý, patří vyhladit, napsal v pamfletu.

Střelec z Hanau na videu pro Američany: Ovládají vás spolky vraždící děti, zlikvidujte je

Evropa

Ministr vnitra Horst Seehofer po atentátu, při němž bylo zabito osm mužů a jedna žena, hovořil o krajně pravicovém terorismu a generální prokurátor Peter Frank řekl, že pachatel byl „nanejvýš rasistického smýšlení”.

Spolkový kriminální úřad (BKA) nyní do vyšetřování vnesl otazníky. V předběžné zprávě vyšetřovatelé formulovali domněnku, že pravocivě extremistický motiv nebyl hlavní, poznamenal Der Spiegel. Rathjen byl údajně zhruba 20 let chorobně přesvědčen, že ho sleduje tajná organizace, na což prý chtěl vší silou upozornit.

Padali na mě mrtví a ranění, popsal svědek řádění útočníka z Hanau

Evropa

Der Spiegel dále píše, že podle expertů Rathjen vykazoval znaky duševního onemocnění, pravděpodobně paranoidní schizofrenii. V roce 2003 byl muž krátce v péči psychiatrů. Vyšetřující nejvyšší státní zastupitelství požádalo o psychiatrický posudek, jehož výsledek podle DPA ještě není k dispozici.

Podle policejních psychologů byly u Rathjena duševní nemoc a nenávist vůči cizincům neodlučitelně propojené. Vyšetřování jeho činu dál pokračuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám