Hlavní obsah

AstraZeneca porušila svůj slib, na vakcíně začíná vydělávat

Londýn

Britsko-švédská farmaceutická firma AstraZeneca ustupuje od své politiky, že bude dodávat svou vakcínu proti covidu na neziskové bázi. Společnost už pro příští rok podepsala několik smluv, v rámci kterých bude vakcíny prodávat s mírným ziskem, uvedla v pátek stanice BBC. Jiné firmy to však dělají už déle.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Logo farmaceutické firmy AstraZeneca

Článek

AstraZeneca původně uváděla, že bude vakcíny dodávat jen za náklady, dokud pandemie neskončí. Ředitel firmy Pascal Soriot prohlašoval: „Rozhodli jsme se ji poskytovat bez zisku, protože naší nejvyšší prioritou je chránit globální zdraví.”

Nyní však firma od této politiky ustupuje, což Soriot potvrdil v rozhovoru pro BBC. „Virus se stává endemický, takže se s ním musíme naučit žít,“ uvedl Soriot, který ale použil špatně slovo endemický, které znamená „trvale se vyskytující na omezeném území”. Zřejmě tím chtěl říci, že virus se stal trvale přítomným.

„Začali jsme tak, abychom pomohli, ale říkali jsme, že by mělo nastat přechodné období (na cestě ke zisku). Nevidíme v tom ale nějaký velký generátor zisku,“ hájil rozhodnutí.

Nadržují bohatým, obvinila AI výrobce vakcín

Koronavirus

Obvykle si farmaceutické firmy přirážejí 20 procent k výrobní ceně, ale Soriot uvedl, že to tolik nebude. Nyní firma prodává jednu dávku za zhruba pět dolarů, tedy zhruba 110 Kč.

Na vakcínách vydělávají

Firma ale bude za výrobní náklady dál prodávat vakcíny chudým zemím.

Společnosti Pfizer/BioNTech a Moderna na svých vakcínách vydělávají. U Moderny to ukazuje i rozpětí cen za dávku v rozmezí mezi 25 a 37 dolary (550–815 Kč). To činí u čínského Sinovacu 13,60 a 29,75 dolaru (300–655 Kč). Vakcína od Pfizeru se prodává za 18,34 až 19 dolarů (404–418 Kč). Dávka od AstraZeneky bude nově za čtyři až osm dolarů (88–76 Kč).

Počty nakažených v Británii rostou. Moc spoléháme na AstruZeneku, vysvětlují epidemiologové

Zahraniční

Postup firem kritizuje ředitel kampaně Global Justice Now Nick Dearden, podle něhož rozhodnutí AstraZeneky „ukazuje naprostou pošetilost dávat volně veřejně financované vědecké výzkumy velkým farmaceutickým společnostem“.

Vakcínu od AstraZeneky vyvinul Jennerův institut při Oxfordské univerzitě.

Reklama

Výběr článků

Načítám