Hlavní obsah

Armádu na hranice připravuje i Chorvatsko

– Záhřeb • Aktualizováno

Chorvatsko, které leží na takzvané balkánské migrační trase, se také připravuje na možnost zapojení armády do ochrany svých hranic a generální štáb už má připravené plány. Po setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou to řekl chorvatský premiér Tihomir Orešković.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová a premiér Tihomir Orešković

Článek

Záhřebský deník Jutarnji list v úterý napsal, že vláda "už velmi brzy" navrhne patřičné změny zákona o ochraně státní hranice. Vojákům by se těmito úpravami mělo umožnit, aby v případě stupňování migrační krize pomohli policii při střežení hranice.

Chorvatská armáda byla dosud využita k budování uprchlických táborů a u příjmu migrantů v oblasti Slavonie na severovýchodě země. Není ovšem přítomna přímo na hranici.

Schválení připravovaných změn by podle záhřebského deníku nicméně neznamenalo automatické nasazení vojska na hranici. Stalo by se tak až ve chvíli, kdy by policie nebyla s to zvládat situaci vlastními silami. Takovou výpomoc vojska, nebudou-li stačit síly pohraniční policii, už v únoru schválily parlamenty ve Slovinsku a v Bulharsku.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Podle některých odborníků však zákon o ochraně hranic ani není nutné měnit. Stačí prý 101. článek ústavy, který umožňuje prezidentovi a premiérovi přijímat společně v mimořádné situaci normativní akty mající sílu zákona. Tak by prý také mohli současná hlava státu Kolinda Grabarová Kitarovičová a předseda vlády Orešković rozhodnout o nasazení vojáků na hranicích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám