Hlavní obsah

Archeologové nalezli u břehů Portugalska 400 let starý vrak lodi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lisabon

Archeologům se podařilo u břehů Portugalska nalézt loď, která tam před 400 lety ztroskotala. Odborníci hovoří o nálezu desetiletí, napsal v úterý server BBC. Kolem vraku je keramika, dělové koule s portugalským erbem, nádoby, v nichž se převáželo koření.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Archeologové nalezli u břehů Portugalska 400 let starý vrak lodiVideo: AP

 
Článek

Vrak se nachází u města Cascais, nedaleko portugalské metropole Lisabon. Archeologové se domnívají, že se loď vracela z Indie a zřejmě se potopila někdy mezi lety 1575 a 1625.

Foto: Handout, Reuters

Loď vezla náklad z Asie

Trosky lodi jsou rozesety na ploše zhruba 100x50 metrů a vrak je asi 12 metrů pod povrchem mořského dna. Díky tomu je velmi dobře zachován, uvedl archeolog a ředitel projektu Jorge Freire. „Z pohledu historie je to objev desetiletí,“ dodal.

Foto: Handout, Reuters

Vrak je v hloubce 12 metrů.

Potápěči našli mezi předměty z lodi čínský porcelán z konce 16. a počátku 17. století a také ulity kauri, které se používaly jako platidlo v rámci obchodu s otroky.

Foto: Handout, Reuters

Části vraku jsou rozesety po ploše 100x50 metrů.

Loď byla objevena na počátku září v rámci projektu, který podporovalo město Cascais, portugalská vláda a námořnictvo a také univerzita v Lisabonu. Informace se zveřejnily až nyní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám