Hlavní obsah

Antisemité v Belgii z reproduktorů ve vlaku posílali Židy do plynu

– Brusel
Právo, vpl, pm

Ve vlaku belgické železniční společnosti SNCB na trati z Lutychu do Bruselu v době dopravní špičky kolem 17. hodiny, kdy se lidé vraceli z práce, zaznělo ve francouzštině: „Dámy a pánové, blížíme se ke stanici Osvětim. Žádáme všechny Židy, aby opustili vlakovou soupravu a odebrali se do sprch.“

Foto: Profimedia.cz

Z osvětimské příjezdové rampy vedly dvě cesty. Jedna do otrockého pekla, druhá rovnou do plynu. Postavy na fotografii pořízené v roce 1944 SS-Hauptscharführerem Walterem Kirnerem míří na smrt.

Článek

Stalo se tak už 31. ledna, o případu informovala až v úterý televize RTL.

Podle televize se nějaká antisemitská skupina nabourala do radio­uzlu ve vlaku. „Něco takového je šokující a trestně postižitelné,“ řekl Jens van Housten, mluvčí SNCB s tím, že firma už podala trestní oznámení na neznámého pachatele.

K podobné události došlo už v roce 2012, když se na trase z Namuru do Bruselu ozvalo hlášení: „Vítáme vás ve vlaku do Osvětimi. Všechny Židy žádáme, aby vystoupili ve stanici Buchenwald.“

Minulý týden se o rozruch postarala síť belgických supermarketů Delhaize svým „osvětimským kostýmem“. Karnevalové oblečení pro děti se podobalo oděvům vězňů koncentračních táborů.

Po protestech zákazníků koncern stáhl kostýmy z prodeje a omluvil se.

Reklama

Výběr článků

Načítám