Hlavní obsah

Anglie dostala nakládačku, ty dostaneš taky: během fotbalu roste domácí násilí, varují britští vědci

Londýn

Během velkých fotbalových turnajů nebo sledovaných zápasů stoupá výskyt domácího násilí, zjistila studie britských vědců zveřejněná v The Economist. Výzkumníci se zaměřili na policejní statistiky, respektive na hlášení o počtu případů násilí, k nimž policisté vyjížděli, a také počty volání na tísňových linkách během velkých turnajových zápasů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jedna studie, která se věnovala mistrovství světa v roce 2010, zjistila, že se zvýšil počet přijetí na úrazových a pohotovostních odděleních britských nemocnic o 37,5 procenta během dnů, kdy hrál anglický národní tým.

Agrese se navíc neobjevuje pouze tehdy, když tým prohraje. Ze statistik vyplývá, že násilníky vytočí i remíza nebo vítězný zápas se slabým týmem, kterému nedokázala Anglie vstřelit více než jeden gól.

38% - o tolik vzrostl počet případů na úrazových pohotovostech ve dnech, kdy hrál anglický národní tým
26% - o tolik vzrostl počet případů domácího násilí v případech, že anglický domácí tým vyhrál nebo remizoval

Studie z roku 2013 zaměřená na domácí násilí v hrabství Lancashire takové závěry potvrzuje. Odhalila, že během mistrovství světa 2002, 2006 a 2010 se zvýšil počet případů domácího násilí o 26 procent, když Anglie vyhrála nebo remizovala, a o 38 procent, když Anglie prohrála.

Členka královské rodiny před finálem stírala krev ze sedačky

Koktejl

Vědci tvrdí, že za nárůstem případů domácího násilí během sledování fotbalových zápasů není jen neschopnost zpracovat hněv a frustraci, ale především nárůst hladiny testosteronu, který vědci spojili s agresivním chováním.

Zábava v podobě sledování fotbalových zápasů s sebou přináší emoční a situační stresory a v kombinaci s nárůstem hladiny testosteronu a zvýšenou konzumací alkoholu a drog je to třaskavá směs.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám