Hlavní obsah

Amnesty kritizuje ukrajinskou armádu, že používá civilisty jako živé štíty

Lidskoprávní organizace Amnesty International (AI) se pustila do ukrajinské armády s kritikou, že ohrožuje civilisty tím, že při obraně před ruskou invazí zřizuje základny a umisťuje zbraně v obytných oblastech včetně nemocnic a škol. Informovala o tom ve čtvrtek s odvoláním na svá zjištění.

Foto: State Emergency Service Of Ukraine, Reuters

Poškozený činžák v Torecku

Článek

„Většina obytných oblastí, kde se vojáci nacházeli, byla vzdálena několik kilometrů od frontových linií a existovaly reálné alternativy, které by neohrožovaly civilisty – například vojenské základny, hustě zalesněné oblasti nebo jiné stavby dále od obytných oblastí,” uvedla AI s tím, že nenalezla důkazy o tom, že by ukrajinská armáda požádala civilisty o evakuaci z přilehlých budov nebo jim při ní pomáhala.

Civilisty neevaukovali

Nevládní organizace uvedla, že od dubna do července strávili její pracovníci několik týdnů vyšetřováním ruských úderů v Charkově, Donbasu a Mykolajivu. Z vyšetřování vyplynulo, že ukrajinské síly v některých případech prováděly údery z obytných oblastí a že v uvedených regionech rozmísťovaly jednotky do civilních budov.

Rusové ostřelovali autobusovou zastávku v Mykolajivu, pět mrtvých

Válka na Ukrajině

„To, že se ukrajinská armáda brání, ji nezbavuje povinnosti dodržovat mezinárodní humanitární právo. Ukrajinská vláda by měla neprodleně zajistit, aby rozmisťovala své síly mimo obydlené oblasti nebo evakuovala civilisty z oblastí, kde armáda působí,” uvedla v prohlášení ředitelka organizace Agnès Callamardová.

Rusové na civilisty cílí, i když nemusejí

Organizace připouští, že ne všechny ruské útoky na civilní oblasti na Ukrajině měly zasáhnout vojenskou infrastrukturu. Tvrdí naopak, že některými útoky spáchaly ruské síly válečné zločiny, neboť mířily na civilní cíle. Praxe ukrajinské armády, kdy rozmisťuje vojáky do obydlených oblastí, v žádném případě neospravedlňuje nahodilé ruské útoky proti civilním cílům, včetně útoků mezinárodně zakázanou municí, zdůrazňuje AI.

KOMENTÁŘ: Zhrzené Rusko vede absolutní válku - Alex Švamberk

Komentáře

Nespravedlivé, reaguje Kyjev

Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba označil zprávu za nespravedlivou vůči Ukrajině.

„Amnesty International vytváří falešnou rovnováhu mezi zločincem a obětí,” řekl Kuleba s tím, že organizace by se raději měla věnovat „šíření pravdy” o dnešním Rusku, které „zabíjí civilisty po tisících”.

Nadnárodní nezisková organizace Amnesty International se věnuje monitorování porušování lidských práv ve světě. Před nedávnem na sebe upozornila tím, že označila Izrael za zemi, kde panuje apartheid, tedy rasová segregace. Židovský stát označil zprávu za zaujatou a jednostrannou, v čemž ho podpořila i Česká republika.

Ukrajinskou mobilizaci „z ulice“ už řeší i prezident Zelenskyj

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám