Hlavní obsah

Amnestie pro povstalce, nový ukrajinský prezident složil přísahu

– Kyjev • Aktualizováno

Ukrajinský miliardář Petro Porošenko složil v sobotu v Kyjevě prezidentskou přísahu. V projevu nabídl proruským separatistům bojujícím na východě země amnestii. Zároveň je vyzval ke složení zbraní. Slavnostní ceremonie se v ukrajinské metropoli zúčastnili zástupci desítek států světa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Slavnostní inaugurace ukrajinského prezidenta PorošenkaVideo: Reuters

 
Článek

Porošenko ve svém projevu také nabídl vytvoření volných koridorů pro návrat ruských ozbrojenců do Ruska.

„Neprahnu po válce, neprahnu po pomstě. Přeji si nastolit mír. Začnu tím, že navrhnu mírový plán," uvedl. „Prosím, složte zbraně a já zaručím imunitu všem, kdo nemají na svých rukou krev,” řekl Porošenko.

Foto: Sergei Chuzavkov, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko po své inauguraci na kyjevském Sofiině náměstí

V inauguračním projevu zároveň zdůraznil, že poloostrov Krym, anektovaný Ruskem, stále považuje za součást Ukrajiny: „Krym byl, je a bude součástí Ukrajiny. O tom není žádná diskuse."

Nemíní ani přistoupit na federalizaci země, jak se k tomu snaží Kyjev přimět Moskva, která podporuje vzbouření proruských separatistů na jihovýchodě Ukrajiny. Porošenko zdůraznil, že Ukrajina zůstane jednotným státem. Slíbil přitom dialog s obyvateli rebelujících oblastí, ale nikoli s ozbrojenými povstalci. „Jednat s vrahy a gangstery nebudeme,” řekl.

Zároveň prohlásil, že podepíše asociační dohodu s Evropskou unií. Právě její odmítnutí jeho předchůdcem se stalo rozbuškou, která vedla k sesazení prezidenta Viktora Janukovyče.

Foto: Regis Duvignau, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová, budoucí ukrajinský prezident Petro Porošenko (uprostřed) a Vladimir Putin při setkání ve Francii

Ruský prezident Vladimir Putin už v pátek před uzavřením dohody varoval. V takovém případě prý Moskva sáhne k odvetným opatřením. [celá zpráva]

Porošenko také Ukrajincům slíbil, že pro ně do roku 2015 zajistí bezvízový styk s Evropskou unií.

Západ od osmačtyřicetiletého prezidenta očekává, že uklidní napjatou situaci na východě země, kde ukrajinská armáda bojuje s proruskými separatisty.

S Putinem se Porošenko sešel v pátek při oslavách 70. výročí spojeneckého vylodění v Normandii s šéfem Kremlu Vladimirem Putinem. Dohodli se, že obě země zahájí přímá jednání, která by měla vést k mírovému řešení konfliktu.

Kyjev obviňuje Moskvu, že povstalce vojensky podporuje, což ale Rusko odmítá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní přípravy na inaguraci ukrajinského prezidenta PorošenkaVideo: Reuters

Na inauguraci se do Kyjeva sjeli zástupci 56 zemí. USA zastupoval viceprezident Joe Biden, Evropskou unii prezident Herman Van Rompuy. Za Českou republiku dorazil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Ještě před slavnostní přísahou úřadující prezident Oleksandr Turčynov poděkoval za podporu americkému viceprezidentovi Joeu Bidenovi.

Pátý prezident Ukrajiny

Bývalý ministr a ukrajinský podnikatel Petro Porošenko, přezdívaný kvůli svému potravinářskému impériu čokoládový král, vyhrál na konci května prezidentské volby. Získal v nich skoro 55 procent hlasů.

Je v pořadí pátým prezidentem Ukrajiny. Rusko na ceremoniálu zastupoval velvyslanec, kterého Moskva odvolala po Janukovyčově únorovém svržení.

Do úřadu Porošenko nastoupil v době, kdy situace na východě Ukrajiny zůstává velmi napjatá. Separatisté v Doněcké oblasti a dalších částech země poblíž hranic s Ruskem odmítají uznat vládu v Kyjevě a stejně se staví i k novému prezidentovi.

Na mnoha místech navíc pokračují boje. V pátek separatisté sestřelili letoun ukrajinské armády. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám