Hlavní obsah

Alžběta II. přenechá část povinností Charlesovi

Londýn

Britská královna Alžběta II. se údajně chystá přenechat část panovnických povinností svému synovi Charlesovi. Informoval o tom v pondělí britský deník The Daily Mirror, který to označil za historický krok blíže k novému králi. Zatím se sloučí jejich tiskové úřady, takže napříště budou veškerá tisková sdělení týkající se panovnice a jejího syna pocházet z jednoho zdroje.

Foto: Profimedia.cz

Královna Alžběta II. s princem Charlesem

Článek

Britský list poznamenal, že změny Charlese přinutí věnovat se více záležitostem spojeným s "rolí hlavy státu" a "práci s veřejností v zastoupení (královny)", a to na úkor kampaní pro různé organizace a charitativní spolky.

Alžběta II., která v dubnu oslaví 88. narozeniny a 6. února bude na trůnu přesně 62 let, je už nyní druhou nejdéle sloužící hlavou britské monarchie. Déle vládla jen královna Viktorie.

Pětašedesátiletý princ z Walesu je zase nejdéle čekajícím následníkem trůnu v britských dějinách.

The Daily Mirror také informoval, že královna, její choť princ Philip a syn princ Charles se letos společně zúčastní oslav 70. výročí vylodění spojenců v Normandii. Královna už ale pravděpodobně nebude cestovat do vzdálených míst a tyto diplomatické mise přenechá právě Charlesovi.

Související téma

Foto: Neil Hall, Reuters

Královna Alžběta II. opouští nemocnici Edwarda VII.

Zdroj z Buckinghamského paláce také britskému listu řekl, že královna se nejspíš nenechá zastupovat Charlesem na svých každotýdenních setkáních s premiérem Davidem Cameronem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám