Hlavní obsah

Dvě desítky mrtvých a stovky zraněných po zemětřesení v Albánii. Pátrání v troskách pokračuje

Tirana
Aktualizováno

Nejméně 21 mrtvých a přes 650 zraněných si vyžádalo zemětřesení o síle 6,4 stupně, které v úterý ráno zasáhlo západ Albánie. Aktualizované údaje sdělily večer albánské úřady. Počet obětí se může dál zvýšit, záchranáři totiž stále prohledávají trosky zřícených budov a stav některých zraněných je kritický.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři vytahují z trosek těla obětí po zemětřesení v AlbániiVideo: Reuters

 
Článek

Velké škody utrpěla vesnice Thumanë a přístavní město Drač. Bylo to nejsilnější zemětřesení v Albánii za desítky let. Český velvyslanec v Tiraně řekl, že Češi, kteří teď v zemi pobývají, jsou v pořádku. Albánská vláda vyhlásila v zemi kvůli neštěstí na středu den smutku.

„Kontaktovali jsme všechny české občany, kteří tu žijí dlouhodobě, jakož i ty, kteří se zaregistrovali v systému Drozd. Všichni jsou v pořádku,” řekl v telefonátu velvyslanec Jaroslav Ludva.

Připustil, že v zemi by mohli být i Češi, o kterých velvyslanectví neví, zemětřesení však udeřilo hlavně na pobřeží, kde už turisté nejsou, protože sezona na plážích skončila. Ani Tirana, ani horské oblasti, kde by se případní návštěvníci mohli vyskytovat, přímo zasaženy nebyly.

Foto: Florion Goga, Reuters

Následky zemětřesení v Albánii

Pomoc Albánii nabídla řada států, včetně Česka. Jsou mezi nimi Severní Makedonie, Chorvatsko, Srbsko, Maďarsko, Turecko, Francie a Německo. Do večerních hodin do země přijely záchranné týmy ze sousedního Kosova, Černé Hory, Řecka, ale i z Itálie a Rumunska.

Česko nabídlo Albánii speciální tým Hasičského záchranného sboru, který je připraven okamžitě vyrazit. Jedná se o tým, který se specializuje na vyhledávací a záchranné práce v obydlených oblastech, zejména po zemětřeseních.

Albánská strana zatím nabídku nepřijala, podle mluvčí hasičů Nicole Studené nejprve přijímá pomoc ze zemí, které jsou geograficky blíže.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Albánii zasáhlo silné zemětřeseníVideo: AP

Albánské ministerstvo obrany v aktuální bilanci v úterý večer uvedlo, že potvrzeno je 21 mrtvých v Drači a v Thumanë. Podle médií jsou mezi oběťmi nejméně dvě děti.

Z trosek se podařilo vyprostit zatím minimálně 45 živých lidí. Ministryně zdravotnictví Ogerta Manastirliuová sdělila, že v nemocnicích je více než 650 zraněných, přičemž minimálně devět z nich je v kritickém stavu.

„Telefonoval jsem s dcerou a neteří. Říkaly, že jsou v pořádku a čekají na vyproštění. Ale nedovolal jsem se ženě ani dalším příbuzným,” řekl místní televizi News24 jeden z obyvatelů Drače.

Stanice odvysílala i záběry lidí, kteří jásali, když se záchranářům podařilo vyprostit živého chlapce z trosek domu, ve kterých dříve nalezli mrtvého člověka.

Agentura ATA informovala, že do záchranných prací a poskytování pomoci se v zasažených místech zapojilo více než 2000 lidí, včetně hasičů, policistů a vojáků. Zatím nikdo neví, kolik lidí v Drači a v Thumanë uvázlo pod troskami.

Otřesy i v okolních zemích

Americká geologická služba USGS uvedla, že epicentrum otřesů o síle 6,4 stupně bylo deset kilometrů severně od města Shijak, asi 30 kilometrů od hlavního města Tirany, s ohniskem v hloubce 20 kilometrů. Podle albánského geologického ústavu IGJEUM zemětřesení udeřilo v 03:58 silou 6,3 bodu Richterovy stupnice. Seizmolog ústavu Rexhep Koçi řekl, že do 15:00 následovalo na 250 otřesů s postupně klesající intenzitou. Nejsilnější z nich, který byl zaznamenán kolem 07:00, přesáhl pět stupňů.

Chvění země bylo citelné nejen po celém albánském pobřeží, ale i v jižní Itálii, v Severní Makedonii, Kosovu, Černé Hoře či Srbsku. Několik hodin po Albánii zasáhlo zemětřesení o síle 5,4 stupně i Bosnu, odkud však podle agentur nejsou hlášeni žádní zranění ani větší škody.

Lidé v oblastech, kde byly záchvěvy půdy patrné, utekli z budov do ulic, což byl i případ Tirany.

Během posledních dvou měsíců je to druhé zemětřesení, které v albánské metropoli vyhnalo obyvatele z domů. Když Albánii 21. září zasáhlo zemětřesení o síle 5,6 stupně a poničilo na 500 budov, ministerstvo obrany uvedlo, že šlo o nejsilnější zemětřesení v zemi za posledních 30 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám