Hlavní obsah

Al-Kajdá nasadí do akcí proti Západu nové síly

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá Spolková zpravodajská služba (BND) zachytila informace, podle nichž teroristická síť al-Kajdá změnila strategii a do dalších teroristických operací nasadí „nové tváře“, o nichž západní zpravodajské služby mají jen minimum údajů.

Článek

Televize ARD uvedla, že BND varovala bezpečnostní složky na amerických letištích, že al-Kajdá by mohla do USA vyslat dvě sebevražedné atentátnice „nearabského vzhledu se západními pasy“, aby vyhodily do vzduchu americké letadlo nebo zaútočily přímo na některém z letišť, aniž by prošly kontrolou před odletem.

Exporadce Bílého domu pro boj proti terorismu Richard Clarke řekl stanici ABC, že mezi teroristy se „objevily nové tváře, osoby, které mají čistý rejstřík, prošly výcvikem a nevypadají jako teroristé al-Kajdá, dokonce ani nejsou Arabové a nemusí to ani být muži“.

BND zjistila, že al-Kajdá sází na konvertity, především ve Spolkové republice. Často jde o lidi, kteří se narodili jako Němci, na první pohled neudržují žádná spojení s al-Kajdá, nevypadají arabsky. Pro zpravodajské služby je velmi těžké vystopovat jejich vazby na teroristy, protože „nové posily“ se pohybují v západním prostředí celá léta a velmi sofistikovaně se připravují třeba jen na jedinou akci, uvedla ARD.

Televize BBC připomněla, že minulý měsíc policie na letišti v pákistánském Islámábádu zadržela pět Britů, kteří se pokusili předat svou palubní letenku pěti jiným mužům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám