Hlavní obsah

Al-Káida plánuje útoky na evropské rychlíky, varují Američané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Teroristická síť Al-Káida údajně plánuje útoky na evropské železniční spoje a německé bezpečnostní orgány jsou kvůli této hrozbě už několik týdnů v pohotovosti. Ve svém pondělním vydání o tom píše německý list Bild, podle nějž vyslala do Evropy varování americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA).

Foto: Profimedia.cz

InterCityExpress německých drah Deutsche Bahn

Článek

Podle Bildu se hrozba útoků týká zejména rychlíků: v úvahu přichází třeba sabotáže kolejí a elektrického vedení, ale také výbušniny na vysokorychlostních trasách, v tunelech nebo přímo ve vlacích.

Informace německého deníku hovoří o tom, že NSA před několika týdny odposlechla telefonickou komunikaci mezi vysoce postavenými členy Al-Káidy. Jejím hlavním tématem byly právě útoky na evropské železnice.

Německé úřady kvůli hrozbě zvýšily bezpečnost na trasách, jimiž projíždějí rychlíky ICE, a také na nádražích, a to řadou "diskrétních opatření". Podle Bildu je například nasazeno větší množství policejních hlídek v civilu.

Hlídky na trasách vlaků ICE působí už dva týdny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám