Hlavní obsah

Al-Káida chystala útok letadly na Londýn, zveřejnily WikiLeaks

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Teroristická síť Al-Káida plánovala zaútočit v Londýně unesenými letadly, jako to udělala v roce 2001 v USA. Terčem mělo být letiště Heathrow. Vyplývá to z více než sedmi set tajných dokumentů Pentagonu ze základny Gunatánamo, které získal server WikiLeaks a v neděli zveřejnil německý časopis Der Spiegel. Přinášejí mj. výpovědi Chálida šajcha Muhammada, který připravil útoky na New York a Washington.

Článek

Chálid šajch Muhammad, který naplánoval útoky na New York a Washington, vytvořil v roce 2002 dvě buňky, jejichž úkolem bylo připravit stejný útok v Británii. Sebevražední atentátníci se měli zmocnit letadla hned po startu z Londýna a zřítit se s ním na některý z terminálů letiště Heathrow.

S ideou útoku na Londýn přišel šajch Muhammad a v červnu 2002 s ní seznámil dalšího vysokého představitele Al-Káidy Ramzího Binálšiba. Ten byl pro to, aby se na akci podílel i někdo z pozemního personálu letiště, který by poskytl potřebné informace, a navrhoval jej infiltrovat.

Útok měl přijít hned po startu

V Londýně byla utvořena buňka, která jen čekala na rozkaz, aby její členové odjeli do Keni prodělat letecký výcvik. Druhá buňka se připravovala v Saúdské Arábii. Její příslušníci měli zaútočit v letadlech a ovládnout je. Scénář tedy byl podobný jako v New Yorku s tím rozdílem, že stroje měly být použity hned po startu, protože panovaly obavy, že později by mohly být sestřeleny.

Plán zřejmě patřil do tolikrát diskutované druhé vlny útoků. V jejím rámci al-Káida uvažovala i o útocích na mrakodrapy v Kalifornii. Protože byla v USA zpřísněna bezpečnostní opatření na palubách letadel a pilotní kabiny byly uzavřeny, měli mít atentátníci nalože v podpatcích, s jejichž pomocí by vyrazili dveře do kabin.

Dalším plánem bylo zaútočit letadlem napěchovaným výbušninami na lodě v přístavu v Dubaji. Nálože přepravované pod nákladem ryb ale vybuchly. To ukazuje, že ne všechny plány Al-Káidy byly realistické nebo dobře připravené.

Mučení vedlo ke lžím

Pákistánec Chalíd šajch Muhammad o plánu útoku na Londýn promluvil při výsleších prováděných agenty Ústřední zpravodajské služby (CIA). Uvedl, že plán útoku v Británii několikrát projednávalo nejvyšší vedení Al-Káidy. Někteří jeho členové podle něj navrhovali nasadit členy Al-Káidy mezi pozemní zaměstnance londýnského letiště.

Autor atentátů na USA byl zatčen v Pákistánu v roce 2003 a je držen na americké základně na Guantánamu, kde pobývá s dalšími asi 171 zahraničními vězni podezřelými z terorismu.

Během svého věznění byl ale opakovaně podroben mučení včetně waterboardingu, a tak i Der Spiegel poznamenal, že výpovědi musejí být brány s rezervou. Waterboardingu byl podroben 183krát. [celá zpráva] Mučen byl i v Polsku. [celá zpráva]

Sám Muhammad uvedl, že na něm byly mučením vynucovány lživé výpovědi. "Vymýšlel jsem si," řekl Chálid šajch Muhammad v roce 2007 při výslechu před vojenským tribunálem na americké základně Guantánamo na Kubě. Lámanou angličtinou pak popsal vyšetřování, při němž byl dotazován na místo pobytu vůdce al-Kajdy Usámy bin Ládina. "Kde je? Nevím. Pak mě mučili. Poté jsem řekl: 'Ano, je v této oblasti'.“

Během výslechu vypočítal Chálid šajch Muhammad 29 teroristických spiknutí, na nichž se měl údajně podílet, a zpochybnil tak použití tvrdých výslechových metod. [celá zpráva]

Dokumenty ale Chálida šajcha Muhammada očistily z podezření, že americkému občanovi nařídil atentát na pákistánského prezidenta Parvíze Mušarafa. Šlo jen o test, zda jeden z verbovaných lidí Al-Káidou je ochoten zemřít.

Šajch byl ale nejen plánovač, ale také bankéř. Posílal peníze dalším teroristům včetně indonéských.

Reklama

Výběr článků

Načítám