Hlavní obsah

Aktivisté zveřejnili snímky úděsných podmínek v maďarském ústavu

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Středisko pro práva mentálně postižených (Mental Disability Advocacy Centre MDAC) žádá okamžité uzavření ústavu v maďarském městě Göd na severu země. Příčinou je špatné zacházení se svěřenci. Středisko rovněž žádá vyšetření, jak se zacházelo s finančními prostředky z evropských fondů, které ústav dostal. Zveřejnilo také snímky z ústavu, které předložilo jako důkaz.

Svěřenci ústavu trpí podvýživou a na těle mají otevřené rány

Článek

MDAC tvrdí, že svěřenci ústavu trpí podvýživou, na těle mají otevřené rány, děti jsou přivázané k železným postelím nebo drženy v postelích s klecemi či sítěmi. Objevil se i případ, kdy dítě dostalo svěrací kazajku. Steven Allen z MDAC nevyloučil, že v ústavu může docházet k násilí.

Aktivisté požadují okamžité uzavření ústavu

MDAC se obrátí k Evropské komisi, aby Úřad pro boj proti podvodům (OLAF) zahájil vyšetřování, jak zmíněný maďarský ústav využíval peníze z evropských dotací.

Ústav působí od roku 1977 v místním zámku. Jsou zde umístěni lidé s mentálním postižením. Značná část svěřenců jsou děti. V současnosti je zde umístěno 220 lidí.

Foto: Mental Disability Advocacy Centre

Chovanec z ústavu v maďarském městě Göd.

Středisko pro práva mentálně postižených je mezinárodní lidskoprávní organizace, která byla založena v roce 2002 v Budapešti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám