Hlavní obsah

Aktér někdejšího korupčního skandálu v SRN spáchal sebevraždu i s manželkou

Berlín

Klíčový aktér rozsáhlého korupčního skandálu, který v 80. letech otřásl politickou scénou tehdejšího západního Německa, spáchal sebevraždu. Později odsouzený manažer Eberhard von Brauchitsch ze světa odešel společně se svou manželkou Helgou. Oběma bylo 83 let. Jako důvod sebevraždy rodina uvedla zhoršující se zdravotní stav manželů. O události v sobotu informovala německá média.

Foto: Profimedia.cz

Někdejší německé marky. Ilustrační foto

Článek

Eberhard von Brauchitsch byl blízkým spolupracovníkem průmyslníka Friedricha Karla Flicka. V 70. a 80. letech patřil k nejvlivnějším manažerům tehdejší Spolkové republiky a byl poradcem řady průmyslníků. V takzvané Flickově sponzorské aféře byl von Brauchitsch jako generální manažer Flickova koncernu odsouzen na dva roky podmíněně za daňové podvody.

Von Brauchitsch kdysi skrytě předal kolem 26 miliónů tehdejších západoněmeckých marek politickým stranám, nadacím a četným politikům. Mezi příjemci byli i někdejší ministři hospodářství SRN Hans Friderichs a jeho nástupce Otto Lambsdorff, který musel v důsledku skandálu odstoupit.

Oba exministři dostali v následném procesu peněžní tresty. Aféra podlomila u veřejnosti věrohodnost politiků SRN i proto, že ve skandálu padly tak mírné tresty.

Odchod ve nemoci

"Vzhledem k pokračujícím zhoršování zdravotního stavu (manželů) se moji rodiče rozhodli pro tento krok a ve vhodném momentě ho provedli," řekla k sebevraždě Brauchitschových zpravodajskému magazínu Focus jejich dcera Bettina von Brauchitschová.

Podle německých médií manželé spáchali sebevraždu už 7. září ve švýcarském Curychu, ale rodina tento krok potvrdila až nyní. Deník Bild uvedl, že manželskému páru pomohla k odchodu ze života poměrně známá švýcarská organizace pro dobrovolnou smrt Exit. Její představitel Bernhard Sutter se ale z důchodu ochrany osobních dat v sobotu nechtěl k případu vyjádřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám