Hlavní obsah

AfD první křeslo starosty ve velkém německém městě nezískala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhořelec

Sebastian Wippel z Alternativy pro Německo (AfD) se nestane prvním zástupcem protiimigračně zaměřené strany v čele velkého německého města. Agentura DPA s odvoláním na předběžné výsledky napsala, že ho v nedělních volbách starosty Zhořelce (Görlitz) porazil protikandidát Octavian Ursu z konzervativní CDU.

Foto: Kahnert Sebastian, ČTK

Sebastian Wippel z AfD se nestane zhořeleckým starostou.

Článek

Druhé kolo voleb 51letý Ursu vyhrál podle předběžných výsledků rozdílem více než deseti procentních bodů. Podle DPA získal 55,2 procenta hlasů, zatímco jeho 36letý soupeř z AfD jen 44,8 procenta.

Wippel přitom 26. května poměrně jasně zvítězil v prvním kole, když ho podpořilo 36,4 procenta hlasujících voličů. Druhému Ursuovi jich dalo svůj hlas 30,3 procenta.

Možnost celkového vítězství Wippela vyvolala znepokojení v řadách odpůrců AfD. Ke kampani proti jeho zvolení starostou saského města se mimo jiné přihlásila řada německých i zahraničních umělců. V otevřeném dopise vyzvali obyvatele Zhořelce, aby kandidátovi AfD hlas nedávali.

Reklama

Výběr článků

Načítám