Hlavní obsah

Aerolinie zvažovaly výměnu letadla pár minut před havárií

Novinky, CNN, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Společnost Spanair, jejíž letadlo se minulý týden zřítilo u Madridu, zvažovala pár minut před startem, že stroj vymění. Nakonec se tak nestalo, původní letadlo odstartovalo a krátce po vzlétnutí se zřítilo a vzňalo. V jeho troskách zemřelo 154 lidí.

Foto: TVE/Handout , Reuters

Havárii letadla společnosti Spanair nepřežilo přes 150 lidí.

Článek

Společnost se k letu JK 5022 příliš nevyjadřuje s odkazem na probíhající vyšetřování. Letadlo startovalo s hodinovým zpožděním poté, co se cestou ke startovací dráze muselo vrátit kvůli přehřívání. Aerolinie dříve uvedly, že přehřátí nebylo příčinou pádu stroje.

Španělská ministryně dopravy Magdalena Alvarezová před parlamentní vyšetřovací komisí uvedla, že Spanair kontrolnímu středisku naznačily možnost výměny letadla. Nakonec ale hlásily, že poletí původní stroj.

Nehoda u Madridu byla nejtragičtější v zemi za poslední čtvrt století. Zdroje blízké vyšetřování uvedly, že letadlo nemělo při vzletu tah. To koresponduje s výpovědí Beatriz Reyesové-Ojedaové, jedné z osmnácti přeživších, které se zdálo, že letí pomalu. Také z videozáznamu ze startovací dráhy vyplývá, že letadlo se od plochy odrazilo později, než obyčejně.

Příčiny nehody se dál vyšetřují. Černé skříňky zkoumají britští experti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám