Hlavní obsah

Absolutně svévolné rozhodnutí, odsoudil pokutu za provoz dolu Turów polský premiér

Varšava

Polský premiér Mateusz Morawiecki zkritizoval v úterý jako zcela špatné a svévolné rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie uložit Polsku pokutu kvůli sporu s Českem ohledně dolu Turów.

Foto: David W Cerny, Reuters

Elektrárna PGE u dolu Turów

Článek

Morawiecki zdůraznil, že Varšava využije všechny právní i jiné prostředky k tomu, aby prokázala nevyváženost tohoto verdiktu, informovala agentura Reuters.

"Nikdo v Evropě a zejména nikdo, kdo nemá žádnou sociální legitimitu, by neměl svévolně přijímat takové rozhodnutí, které ohrožuje energetické zabezpečení země, které způsobí, že miliony občanů mohou zůstat bez elektřiny a tepla. Toto rozhodnutí je zcela špatné, absolutně svévolné a založené na špatných předpokladech," prohlásil předseda vlády na tiskové konferenci.

"Nemáme v úmyslu Turów vypnout, připravilo by to miliony polských rodin o elektřinu," zdůraznil Morawiecki. Současně podle TVN24 obvinil českou stranu z toho, že se chová "absolutně bez dobré vůle". Postoj Čechů podle něj neodůvodňují nadcházející volby v ČR.

Třináct milionů korun denně. Soud napařil Polsku pokutu za Turów, Varšava chce těžit dál

Ekonomika

Unijní soud v pondělí vyměřil Polsku pokutu půl milionu eur (12,7 milionu Kč) denně za to, že nezastavilo těžbu v hnědouhelném dole Turów poblíž české hranice. Finanční sankci má Varšava platit do chvíle, než uposlechne jarního příkazu soudu a práce v dole ukončí.

Polsko odmítá důl uzavřít s tím, že je klíčový pro provoz nedaleké elektrárny. Hájí těžbu zajištěním energetické bezpečnosti. Bez provozu 2GW elektrárny by došlo ke kolapsu polské energetiky.

Proti se staví také polští odboráři z NSZZ Solidarność, podle nichž by při uzavření dolu přišlo o práci 50 000 horníků.

Česko se obrátilo na soud EU, aby pokutoval Polsko za další těžbu v Turówě

Evropa

Polsko nemíní ani platit pokutu a tvrdí, že verdikt komplikuje jednání s Českou republikou. Ta se bránila dalšímu rozšiřování dolu, protože místní obyvatelé mají strach z dalšího poklesu hladiny spodní vody a ze zhoršení stavu životního prostředí.

Reklama

Výběr článků

Načítám