Hlavní obsah

A rozbušku máte? Web Amazonu mimoděk nabízí kombinace zboží vhodné k výrobě bomb

Londýn

Doporučující algoritmy na webu internetového prodejce Amazon mimoděk radí s výběrem komponent a látek vhodných k výrobě výbušnin. Na nechtěný efekt služby, která doporučuje jinými zákazníky objednané kombinace zboží, v pondělí upozornila stanice Channel4. Podobnou službu nabízejí i další obchody, u Amazonu však zmíněný efekt umocňuje šíře nabídky.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Distribuční centrum Amazonu v německém Grabenu

Článek

Autonomní doporučující systém Amazonu podle Channel4 například k surovinám vhodným k výrobě střelného prachu radí zakoupit i zboží vhodné k výrobě pyrotechnické směsi termit. Na stejné stránce jako potenciálně nebezpečné chemikálie navíc systém nabízí i například kuličková ložiska, která teroristé přidávají do bomb, aby měly ničivější sílu.

Spolu se zmiňovaným zbožím stránky Amazonu doporučují i další věci, které se mohou hodit teroristům. Například kabely, baterie či věci potřebné k odpálení bomby na dálku. Nechybějí ani detonátory, upozorňuje dále britská televize.

A uvádí i další příklad. Pokud zákazník stojí o koupi chemikálií, jež se běžně používají v potravinářském průmyslu, jsou mu Amazonem automaticky nabízeny i další chemické látky pro výrobu střelného prachu.

Nákup k výrobě půl metráku střelného prachu

Reportérům televize se také podařilo naskládat do virtuálního nákupního košíku suroviny potřebné k výrobě 45 kilogramů střelného prachu, přičemž britská legislativa umožňuje jedinci pro vlastní potřebu vyrobit jen 100 gramů. Objednávku však nedokončili, není tedy zcela zřejmé, zda by ji obchod akceptoval.

Podobné automatické doporučující systémy nabízí celá řada e-shopů na českém i světovém trhu. Nechtěný efekt zmíněný britskými reportéry je však u Amazonu umocněn tím, jakou ucelenou šíři výrobků tento největší internetový prodejce na světě nabízí. Vyloučeno není ani ovlivnění robota třetí stranou, Channel4 však nic takového nezmiňuje.

Stránky v češtině pro koncové zákazníky Amazon zatím neprovozuje. Čeští zákazníci ale mohou na „našeptávání” narazit například v anglické verzi.

Reklama

Výběr článků

Načítám