Hlavní obsah

Rusko lstí dopravilo zbraně do Srbska přes vzdušný prostor EU. Navzdory sankcím

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Navzdory protiruským sankcím se dostala ruská vojenská technika z Kaliningradu přes vzdušný prostor Polska, Slovenska a Maďarska do Srbska. Jednalo se o dodávku deseti ruských transportérů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle televize Markíza se Rusové původně pokusili zabezpečit dodávku transportérů přes území Rumunska, ale to jim neprošlo. Rumunsko to odmítlo s odvoláním na unijní protiruské sankce.

„Rusové zřejmě našli možnost, jak propašovat vojenskou techniku navzdory evropským sankcím. Ty se totiž nevztahují na civilní letadla,“ uvedla televize.

Tvářili se, že na palubě žádné zbraně nejsou

Letadlo, které transportéry převáželo, bylo civilní, proto nemuselo od slovenských úřadů žádat žádná speciální povolení.

„Ruská firma se tvářila, že na palubě žádné zbraně nejsou,“ konstatovala TV Markíza. Firma Aviacon Zitotrans, která letadlo provozuje, je civilní letecký dopravce, který nad územím Slovenska létá pravidelně. Odesílatel, ani příjemce rovněž nejsou vojenskou organizací.

„Letecký dopravce deklaroval, že na palubě nejsou žádné zbraně,“ uvedlo slovenské ministerstvo dopravy.

Přesuny ruského vojenského materiálu přes území států Evropské unie zakazují sankce, které unie uvalila na Rusko po anexi Krymu.

Reklama

Výběr článků

Načítám