Hlavní obsah

Princezna se soudí s dubajským vládcem o děti

Londýn

Jordánská princezna Hája se u vrchního soudu v Londýně soudí se svým manželem, dubajským vládcem šajchem Muhammadem bin Rašídem Maktúmem, kvůli péči o jejich dvě děti. Princezna britskou justici požádala o vydání příkazů, které se používají na ochranu obětí nucených sňatků a domácího násilí. Také usiluje o umístění svých potomků do péče soudu.

Foto: Toby Melville, Reuters

Princezna Hája před budovou soudu.

Článek

Jordánskou princeznu si dubajský panovník vzal v roce 2004 jako svou šestou manželku a má s ní dvě děti – jedenáctiletou dceru a sedmiletého syna. Pětačtyřicetiletá dcera bývalého jordánského krále Husajna nedávno z Dubaje uprchla do Německa, tento měsíc ale vyšlo najevo, že žije v centru Londýna. Dcera a syn Spojené arabské emiráty opustili s ní.

Foto: Luke Macgregor, Reuters

princezna Hája se svým manželem dubajským vládcem šajchem Muhammadem bin Rašídem Maktúmem na dostizích v Ascotu

Jak princeznu Háju, tak emíra Maktúma zastupují známí odborníci na rodinné právo. Manželka dubajského vládce si najala Fionu Shackletonovou, která zastupovala prince Charlese během rozvodu s princeznou Dianou, zatímco na druhé straně stojí Helen Wardová, která zastupovala britského režiséra Guye Ritchieho, když se rozváděl s americkou zpěvačkou Madonnou.

Foto: Toby Melville, Reuters

Princezna Hája (vpravo) se svou právní zástupkyní Fionou Shackletonovou před budovou soudu

Jordánská princezna požádala soud o „příkaz na ochranu před nuceným sňatkem“ a také o příkaz vydávaný na ochranu před násilím či vyhrožováním. Podrobnosti ohledně požadovaných opatření ale nebyly zveřejněny, podle agentury AP by se nicméně příkaz pro případ nuceného sňatku vztahoval na dceru a syna princezny.

Maktúmovi zástupci usilují o urychlené navrácení dětí do Dubaje a také o omezení možností novinářů, kteří o řízení informují.

Aktuální soudní spor není první známkou problémů v rodině emíra Maktúma, který podle informací médií se šesti ženami zplodil více než 20 dětí. Jeho dcera princezna Latífa se loni v únoru pokusila uprchnout ze Spojených arabských emirátů, avšak byla dopadena a zřejmě proti své vůli přivezena zpět do Dubaje. Podle ochránců lidských práv z organizace Human Rights Watch (HRW) s ní následně její známí ztratili kontakt.

Reklama

Výběr článků

Načítám