Hlavní obsah

Vedra v západní Evropě jsou mimořádná, meteorologové jsou znepokojeni

• Aktualizováno

Extrémní teploty nepanují v těchto dnech pouze v Česku, ale i v části západní Evropy. V Německu v pátek už druhý den teploty překročily 40 stupňů. Ve Velké Británii naměřili 38,7 stupně, což znamená teplotní rekord v zemi. Světová meteorologická organizace uvedla, že je horkem posledních dní znepokojena.

Foto: windy.com

Teploty v Evropě v pátek ve dvě hodiny odpoledne

Článek

V evropských zemích totiž teploty ve čtvrtek překonávaly dosavadní rekordy ne o desetiny, ale rovnou o několik stupňů. Mluvčí WMO Clare Nullisová to označila za naprosto neuvěřitelné.

Ve čtvrtek padl teplotní rekord v Německu, ve Francii, Nizozemí a Belgii. V západoněmeckém Lingenu naměřili 42,6 stupně, v Belgii 41,8 stupně a v Nizozemí 40,4 stupně. Ve Francii padl rekord starý 70 let, rtuť dosáhla na 42,6 stupně.

Zatímco v Belgii či Nizozemí se v pátek ochladilo, v Německu zůstaly teploty vysoké.

Foto: Yves Herman, Reuters

Německá meteorologická služba DWD na Twitteru nabídla alternativu ke stupňování přídavného jména horký - po druhém stupni horčejší by jako třetí stupeň mělo následovat Německo. Na západě země bylo dnes už v osm hodin ráno 28 stupňů.

DWD potvrdila platnost německého teplotního rekordu 42,6 stupně a dodala, že čtvrtek se zapsal do meteorologické historie.

V Británii bylo téměř 39 stupňů

Absolutní rekord zřejmě v pátek padl ve Velké Británii. Na zahradě v Cambridge naměřili 38,7 stupně, což je o dvě desetiny stupně více než dosavadní maximum z roku 2003. Několik dní ale potrvá, než meteorologové rekord potvrdí.

Foto: Simon Dawson, Reuters

Žena v Londýně na nábřeží Temže. V zemi teploty překračovaly 30 stupňů Celsia.

V Česku naměřili až 35,8 stupně

Vedra byla v pátek mimořádná i v Česku. Rekordy padly téměř na třetině dlouhodobě měřících meteorologických stanic. Nejvyšší teploty byly ve Stříbře na Tachovsku a Kuchařovicích na Znojemsku, kde bylo shodně 35,8 stupně. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Teplotní rekord pro 26. červenec byl překonán i na příbramské stanici, kde původní rekord pocházel z roku 1895. Dnešní teplota 34,6 stupně Celsia přesáhla původní maximum o více než jeden stupeň. Další letitý rekord padl v Průhonicích u Prahy, kde dnes naměřili meteorologové 34,3 stupně. Předchozí rekord z roku 1947 činil 32,8 stupně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám