Hlavní obsah

Zmizely čtyři členky afghánského orchestru, který vystoupil na festivalu Pohoda

Právo, ivi, Bratislava

Na nedávno skončeném festivalu Pohoda v Trenčíně vystoupil afghánský, čistě ženský orchestr ZOHRA (Afghan Women's Orchestra). Šéf souboru den po vystoupení zjistil, že čtyři členky souboru zmizely z hotelu.

Foto: Tomáš Tkáčik

Afghánský orchestr Zohra odstartoval program posledního festivalového dne.

Článek

Soubor vystoupil na Pohodě v sobotu. Šéf souboru Ahmad Sarmast v neděli ráno zjistil, že čtyři členky 30členného orchestru z hotelu zmizely. „Soubor u nás spal dvě noci a v neděli měl odjet. Ráno čtyři členky chyběly, ale víc vám k tomu nepovím,“ řekl deníku Nový čas recepční hotelu v Trenčianských Teplicích.

Šéf souboru a majitel hotelu upozornili na zmizení čtyř Afghánek slovenskou policii. „Potvrzuji pátrání po dvou nezletilých a dvou plnoletých občankách Afghánistánu. Policie po nich vyhlásila pátrání,“ uvedl trenčínský policejní mluvčí Pavol Kudlička.

Údajný příbuzný v Německu

Deník Nový čas tvrdí, že hosté hotelu zachytili komunikaci ostatních členek orchestru, které mluvily o tom, že jedno ze zmizelých děvčat má bratrance v Německu. „Slyšel jsem, jak říkají, že předpokládají, že dívky utekly do Německa za tím bratrancem,“ řekl jeden z hotelových hostů.

Mladé členky souboru patří v Afghánistánu k prvním ženám, které za posledních 30 let studovaly hudbu. Za své působení často čelí výhrůžkám a perzekucím. Šéf festivalu Pohoda Michal Kaščák připustil, že za třiadvacetiletou historii festivalu se nic podobného nestalo.

„Není to šťastná situace. Jen ty čtyři dívky vědí, co se v jejich lidském osudu stalo, že přistoupily k takovému kroku,“ řekl Kaščák. Šéf festivalu zdůraznil, že koncert afghánského orchestru na Pohodě byl nádherný. „Orchestr je symbolem síly hudby, svobody a odvahy. Je důkazem, že v Afghánistánu se mění věci k lepšímu. Připomínám, že dívky jsou v Evropě legálně a mají platná víza,“ dodal Kaščák.

Reklama

Výběr článků

Načítám