Hlavní obsah

Liam Gallagher a Charlotte Gainsbourgová přivedli Pohodu do finále. Přišla i bouřka

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trenčín

Sobotní program festivalu Pohoda, který skončil na letišti v západoslovenském Trenčíně v neděli ráno, přinesl další výrazné momenty. Večerní hvězdou byl Liam Gallagher, bývalý zpěvák skupiny Oasis, výborný set nabídli Donny Benét nebo Charlotte Gainsbourgová a došlo i na bouřku, která se nad areálem přehnala v podvečer.

Foto: Tomáš Tkáčik

Hlavní hvězdou celého festivalu byl Liam Gallagher.

Článek

Na rozmary počasí jsou pořadatelé festivalu velmi citliví. Před deseti lety na něm přišli při bouři o život dva lidé. Na sociálních sítích, které mnoho návštěvníků Pohody průběžně sledovalo, se tedy v sobotu odpoledne objevila informace o tom, že bude-li bouře silná, bude třeba vyklidit areál. Evakuační plán byl součástí tištěného programu, který na začátku akce všichni příchozí obdrželi. Naštěstí ale k takovému scénáři nedošlo.

Déšť ustal a program pokračoval. Jeho hvězdou byl bývalý zpěvák skupiny Oasis Liam Gallagher, jenž kromě svých písniček interpretoval spolu s doprovodnou kapelou i několik skladeb z repertoáru slavné britpopové formace. Na ně publikum reagovalo nejvíce.

Foto: Ondrej Koscik

Liam Gallagher na Pohodě.

V závěru večerního koncertu australského zpěváka Donnyho Benéta, který přivezl svůj příjemný postdiskotékový sound, se na druhém hlavním pódiu objevil nejenom ředitel festivalu Michal Kaščák, jenž přítomným poděkoval za návštěvu akce, ale také velká část jeho týmu. Jeho členy Kaščák představil jménem a vniknutí do Benétova koncertu zdůvodnil tím, že Australan je součástí velké festivalové rodiny, a proto to bylo možné udělat.

I o tom totiž Pohoda je. Umělci, kteří u publika obstojí a jsou přátelští, se na akci v dalších letech vrací. Příkladem je izraelská skupina Lola Marsh, která vystoupila hned první den a její zpěvačka se posléze objevila na pódiu se Zuzanou Kronerovou při vzpomínce na album Bolo náš jedenást, aby zazpívala slovensky skladbu Čerešně. Stala se zkrátka členkou rodiny.

Foto: Tomáš Tkáčik

Charlotte Gainsbourgová publikum hypnotizovala.

Půvabný a noblesní byl noční koncert britské zpěvačky a herečky Charlotte Gainsbourgové. Netančilo se na něm jako o život, spíše poslouchalo, ctila se osmdesátá léta jako výchozí bod její tvorby a hledělo se na vizuální složku. Bylo to takové zklidnění na závěr festivalu.

Sobotní program odstartoval na hlavní scéně první čistě ženský afghánský orchestr Zohra, který Kaščák coby moderátor označil jako symbol lásky k hudbě. Část orchestru se ještě představila s programem složeným z tradiční afghánské muziky na menším pódiu, kde zaskočila za britskou kapelu Penelope Isles, jejíž let měl zpoždění a její set byl přesunut na pozdější čas.

Foto: Tomáš Tkáčik

Afghánský orchestr Zohra odstartoval program posledního festivalového dne.

Foto: Lucia Kotrhová

Korben Dallas na pódiu Pohody.

Slovenští Korben Dallas hráli v dešti, Emmanuel Jal & Nyaruach ze Súdánu měli v hudbě kořeny své země a mísili je s dalšími vlivy, nizozemští ska-rockoví Buzzookas přijeli na Pohodu pomalovaným autobusem, jehož střecha slouží coby koncertní pódium a jenž byl v areálu zaparkovaný od prvního dne, a německá kapela Bukahara mísila ve své tvorbě žánry, čímž demonstrovala hudební filozofii celého festivalu Pohoda.

Foto: Tomáš Tkáčik

Šťastné publikum na Pohodě.

Do Trenčína na něj dorazilo třicet tisíc lidí a bylo vyprodáno. A ani na okamžik nebyl pochyb o tom, že jeho název je rovněž jeho obsahem.

Může se Vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám