Hlavní obsah

V Itálii odebírali rodičům děti a prodávali je pěstounům

Italská policie zadržela na severu země 18 lidí podezřelých z toho, že psychologicky manipulovali děti a za úplatu je pak dávali do pěstounských rodin. Mezi zadrženými jsou místní politici, lékaři a psychoterapeuti turínské neziskové organizace poskytující sociální služby. V domácím vězení skončil vedle pěti lidí i starosta obce Bibbiano mezi Bolognou a Milánem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Případ se začal vyšetřovat v roce 2018, složka se dočkala přízviska Andělé a démoni. Síť podezřelých podle vyšetřovatelů produkovala falešná hlášení, na jejichž základě byly děti odebírány svým rodinám a končily u pěstounů - přátel a známých lidí zapojených do podvodu. Ti pak za péči o děti pobírali veřejné peníze. Podle agentury ANSA se tak skupina obohatila o stovky tisíc eur.

„Podle soudu bylo cílem skupiny stíhaných osob odebírat děti rodinám v tíživé sociální situaci a svěřovat je za úplatu jiným rodičům,“ napsal deník Corriere della Sera. Agentura ANSA uvádí, že stíhaní jsou podezřelí mimo jiné z podvodu, maření spravedlnosti, zneužití úřadu, padělání veřejné listiny, týrání dětí, vážného ublížení na zdraví, vyhrožování, pokusu o vydírání či zpronevěry.

Využívali i elektrošoky 

Síť používala mimo jiné podvržené výkresy dětí, do kterých byly přidávány sexuální narážky. Terapeuti se přestrojovali za „zlé“ postavy z pohádek a vydávali se přitom za zlomyslné rodiče, které očerňovali i dalšími způsoby. Pomocí elektrošoků se dětem pokoušeli navodit nepravé vzpomínky na sexuální zneužívání, napsala agentura AFP.

Ve zprávách bývaly domovy klamně vedené jako zchátralé a zavádějícím způsobem v nich byl také popisován emoční stav dětí, uvedla ANSA. Tím vším chtěli stíhaní děti rodičům odcizit.

V některých pěstounských rodinách byly děti údajně sexuálně zneužívány. Jeden z pěstounů vedl sexshop, jiní mají psychické problémy, napsal list La Repubblica. Policie také ve skladu zajistila desítky dárků a dopisů, jež v průběhu let dětem posílali jejich skuteční rodiče, ale turínská nezisková organizace jim je nikdy nepředala.

Reklama

Výběr článků

Načítám