Hlavní obsah

V ruském závodě na výrobu výbušnin nastaly dvě exploze, 79 zraněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dzeržinsk
Aktualizováno

Dvě exploze v závodě na výrobu trhavin ve městě Dzeržinsk v centrální části Ruska zranily podle nejnovějších údajů 79 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z ruské továrny na výbušniny se ozvaly dvě explozeVideo: Reuters

 
Článek

Většina zraněných byla ošetřena po lehčích až těžkých zásazích úlomky munice, 11 bylo propuštěno do domácího ošetření, uvedlo regionální ministerstvo zdravotnictví.

V sekci továrny, sloužící ke skladování výbušnin a munice, vypukl po explozích silný požár, který zachvátil plochu 100 metrů čtverečních a rozšířil se i na sousední budovu, uvedla agentura TASS. Ruská média zveřejnila záběry hustého dýmu nad areálem závodu Kristall.

Foto: Profimedia.cz

Dým stoupající z místa explozí je vidět kilometry daleko.

Gubernátor Nižegorodské oblasti Gleb Nikitin zřídil mimořádný štáb, na místo neštěstí vyjely záchranné složky. Příčina explozí není zatím známa. Zdroj agentury TASS řekl, že nepominula hrozba dalších výbuchů. Evakuace obyvatel z okolí závodu ale není podle operačního štábu potřebná, protože nehrozí toxické znečištění vzduchu v důsledku explozí.

Státní vědecko-výzkumný ústav Kristall byl zprovozněn v 50. letech minulého století. Specializuje se na vývoj výbušných látek, testování, přepravu a použití trhavin, informoval TASS. Podle ruských médií se v závodě vyrábějí trhaviny pro vojenské i civilní použití. Od roku 2011 je Kristall součástí státního strojírenského a zbrojního konglomerátu Rostec, na který se vztahují sankce uvalené Západem na Rusko kvůli jeho politice vůči Ukrajině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám